Фотографа Нікіфорова, якого звинувачують у смертельному наїзді, помістили під цілодобовий домашній арешт

Дата: 06 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Одеський апеляційний суд змінив запобіжний захід для фотографа Євгена Нікіфорова, якого звинувачують в смертельному наїзді на людину, який трапився в селі Василівка на Одещині. Чоловік має до 13 травня перебувати під цілодобовим домашнім арештом. 

Про це повідомляє Заборона. 

Відеозапис із місця поді

14 березня близько 16:00, як розповідали колеги Нікіфорова з видання “Заборона”, фотограф разом зі своїм братом Вадимом приїхали до Василівки, де почали знімати з дрона краєвиди для нового проєкту про експериментальні села в Одеській області. Під час знімання до них підійшли двоє чоловіків, один з яких був на милицях, і почали погрожувати, що заберуть техніку й автомобіль.

Згідно з повідомленням пресслужби поліції Одеської області, того дня у Василівці автомобіль Hyundai скоїв наїзд на 37-річного місцевого жителя, після чого зник з місця події. Потерпілий від отриманих травм помер. Згодом стало відомо, що загиблий був жителем села на ім’я Ігор Володимирович Буздужа.

Фотографу закидають правопорушення за частиною 2 статті 286 кримінального кодексу України, за якою йому загрожує ув’язнення на строк від 3 до 8 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років або без такого.

Євген Нікіфоров. Фото: Новое Время

Адвокат Нікіфорова вимагає закрити справу, а прокуратура ще під час першого судового засідання наполягала на триманні під вартою. Колеги фотографа також отримали скан лікарського висновку про смерть Буздужи. У ньому написано, що причиною смерті стали «численні травми голови». Крім цього є приписка, що «пішохід був травмований від зіткнення з легковим автомобілем», однак як саме лікар це встановив, незрозуміло.

Під час першого судового засідання слідчий заявив, що конфлікту між чоловіками не було, однак друг загиблого визнає, що конфлікт таки був. Трапився він тому, що загиблий “пішов відлити й почув, як над його головою щось дзижчить». Це, як повідомляють журналісти, був дрон, яким знімав Нікіфоров. 

Захисник фотографа також повідомив, що слідчий досі не вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань справу про напад на Нікіфорова. 

Нагадаємо, що 34-річний Євген Нікіфоров відомий як автор книги “Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics“, у якій він зібрав світлини близько тисячі радянських мозаїк. Видання отримало нагороди в номінації “Мистецька книга” та Гран-прі конкурсу за Найкращий книжковий дизайн на Книжковому арсеналі, а після свого книжкового дебюту фотограф продовжив подорожувати Україною та знімати радянські пам’ятники й елементи архітектури, вітражі, а також експериментально-показові села.

Фотографія обкладинки: Заборона 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter