Фонд ООН запустив в Україні відеокампанію “Пубертат” із сексуальної освіти для підлітків та молоді

Дата: 19 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) за підтримки Естонії запустив в Україні кампанію із сексуальної освіти під назвою “Пубертат”, покликану допомогти підліткам пережити вікову кризу і зберегти здоров’я.

Про це повідомляє пресслужба проєкту.

Компанія охоплює серію анімаційних відео, головним героєм яких є Пубертат, який переживає підліткову кризу.

В UNFPA нагадують, що, згідно з даними дослідження “Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді України” від 2018 року, сексуальний дебют відбувається в 14,4 року у хлопців та в 15,1 року в дівчат. Водночас 23% українських підлітків, які вперше мають статеві контакти, не використовують контрацепції.

У країнах, де сексуальній освіті приділяють значну увагу, ці показники нижчі. Наприклад, у Данії, де сексуальне виховання починають ще з дитячого садка, лише 8% 15-річних дітей мають статевий контакт без контрацепції. А в Естонії значущі суспільні зміни відбулися після того, як у 1990-х роках до шкільної програми була введена обов’язкова шкільна сексуальна освіта. Зокрема, поліпшення стосувалися випадків підліткової вагітності, використання контрацепції та презервативів, зареєстрованих випадків ІПСШ та знань, пов’язаних із сексуальністю.

Тож UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні за підтримки Естонії запустили в Україні кампанію про те, чого так не вистачає в школі та що лише зрідка обговорюється з батьками, – сексуальну освіту. Кампанія стосуватиметься важливих тем, які перетинаються, але не обмежуються сексуальністю. Серед них – підліткові комплекси, тіло, гігієна, стосунки, медійна грамотність, безпека, гендерна рівність, права й внутрішні переживання.

“Ця кампанія сьогодні має велике значення, особливо тому, що багато молодих людей через гуманітарну кризу змушені покинути свої домівки та зазнають значного ризику втрати своєї тілесної автономії. “Пубертат” слугуватиме путівником, який супроводжуватиме їх у різних змінах – як фізичних, так і емоційних”, – коментує Хайме Надаль, представник UNFPA в Україні.

Пубертат – і назва серіалу, і ім’я головного героя, що фігурує в кожному ролику. Незграбний, сором’язливий і дотепний, він не має гендеру та статі та постійно змінює свою форму. 

“Це персонаж, що відбиває внутрішній світ підлітка. Навіть не період – стан. Коли на все реагуєш гостро, коли хочеться луснути від злості, а вже за секунду перетворитися на невидимку. Ми всі були на цій емоційній гойдалці. Тому й зобразили всі коливання буквально”, – зазначає Оксана Гончар, керівниця творчої групи агенції ISD Group, спільно з якою розробили проєкт.

У кампанії вже є три ролики, кожний сюжет присвячено конкретній темі. Пубертат переживає досвід порушення особистих фізичних кордонів у ліфті та вчиться розповідати про це близьким, вперше стикається з неприємними запахами тіла і вчиться любити свої чудові вуха.  

За публікаціями кампанії можна стежити у соцмережах Instagram та YouTube .

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter