Фонд “Демократичні ініціативи” заявив про наклеп і спростував інформацію про зв’язки з Банковою (доповнено)

Дата: 23 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва заявив про спроби його дискредитації та спростував повідомлення про те, що нібито установу хоче фінансувати й контролювати Офіс президента Володимира Зеленського.

Про це йдеться в заяві організації, оприлюдненій 23 квітня.

Інформація, що спростовується, була вміщена до англомовного розсилання організації “Дім демократії” (Democracy house) від 3 квітня, яке отримують підписники за передплатою. Там зазначається, що в березні після смерті голови фонду Ірини Бекешкіної Банкова почала шукати вихід на засновників фонду, щоб запропонувати їм співпрацю та фінансову підтримку.

“Для Офісу президента Зеленського дуже важливо мати контрольовану соціологічну компанію, яка  показуватиме нормальні рейтинги влади, професійно проводитиме фокус-групи та слугуватиме інструментом використання ресурсів партії, які “Слуга народу” отримує від держави в межах державного фінансування партій. Додатково Офісу президента відомо, що фонд “Демократичні ініціативи” має серйозні фінансові труднощі, як і більшість неурядових громадських організацій в Україні”, – йдеться в тексті розсилання.  

Фрагмент розсилання Democracy house від 3 квітня

У фонді “Демократичні ініціативи” цю інформацію заперечують. Як написала на своїй фейсбук-сторінці аналітик фонду Марія Золкіна, до них ніхто не звертався, щоб перевірити цю інформацію, тож про згадування фонду в розсиланні представники установи дізналися випадково 22 квітня. Вміщену ж у листі інформацію вона називає спекуляцією на смерті відомого соціолога Ірини Бекешкіної.

“Ми відповідально стверджуємо, що в разі звернення будь-якої політичної сили, бізнес-структури, посадової особи органу державної влади чи представництва іноземної держави до засновників і/або членів команди фонду з пропозицією обслуговувати певні інтереси така пропозиція буде рішуче відкинута. Фонд “Демократичні ініціативи” ніколи не жертвуватиме незалежністю і професійною точкою зору заради матеріальної чи політичної вигоди”, – йдеться в заяві фонду.

Тим часом виконавчий директор ГО “Дім демократії” Сергій Кіщенко в коментарі ZMINA зазначив, що організація не мала наміру дискредитувати фонд “Демократичні ініціативи” і не заявляла, що він приймав таку пропозицію. 

“Уся наша новина – це два чи три речення, що от представники влади хочуть у такий спосіб підтримувати свій рейтинг і зараз розглядають таку можливість. І ніде не написано, що фонд розглядав цю можливість, ніде не написано, що фонд прийняв цю можливість, чи ще щось”, – сказав він.

За словами Кіщенка, зараз організація готує заяву, у якій пояснить свою позицію детальніше.

Близько десятої вечора 23 квітня представники “Дому демократії” оприлюднили заяву, в якій закликали до порозуміння, і повідомили, що запропонували фонду “Демократичні ініціативи” поширити його позицію у своїй розсилці. 

В Офісі президента ситуацію наразі не коментували.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter