Фіскальна служба не штрафуватиме платників податків, які помилилися номером рахунку

Дата: 23 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Верховний Суд вирішив, що сплата ЄСВ на неправильний номер рахунку не може розглядатися органами фіскальної служби як несплата податків з наступним застосуванням штрафних санкцій та пені.

Про це повідомляє видання “Протокол”.

Верховний Суд ухвалив таке рішення після того, як податкова не погодилася з рішенням суду першої інстанції у справі неназваного платника податків. Він стверджував, що сплатив єдиний внесок без порушень строків, але на неправильний рахунок, а тому операція відбулась, адже кошти надійшли до державного бюджету. З позицією позивача погодилися суди першої та апеляційної інстанцій, але податкова подала касаційну скаргу.

У своєму висновку Верховний Суд зазначив, що здійснення помилки під час перерахування узгодженої суми грошового зобов’язання до державного бюджету в строк, встановлений пунктом 57.1 статті 57 ПК України, має кваліфікуватися як дія, хоча й помилкова. Тому дії, які не містять ознак бездіяльності платника податків під час сплати узгодженої суми грошового зобов’язання, не можуть бути підставою для застосування штрафів.

“Допущена підприємством помилка не свідчить про несплату податку у визначений законодавством строк та не спричинила настання жодних негативних наслідків або збитків для відповідного бюджету та держави в цілому”, – цитують рішення суду журналісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter