Фінляндія припиняє надавати тимчасовий захист іноземцям, які рятуються від війни в Україні

Дата: 08 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Фінляндія більше не надаватиме статусу тимчасового захисту і посвідок на проживання громадянам третіх країн, які виїхали з України, рятуючись від війни. Це рішення не впливатиме на вже видані дозволи на проживання.

Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ Фінляндії.

Фото: David Goldman / AP

“Відтоді, як Росія розпочала вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, мільйони людей залишили країну та шукали прихистку в ЄС. Окрім українців, країну залишили громадяни третіх країн, які мешкали в Україні.

На початку березня 2022 року Рада Євросоюзу ухвалила рішення запровадити тимчасовий захист для тих, хто рятується з України. Наразі тимчасовий захист у ЄС отримують понад чотири мільйони людей”, – йдеться у повідомленні.

Рішення про надання тимчасового захисту стосувалося громадян третіх країн, які легально перебували в Україні, наприклад, навчалися чи працювали.

7 вересня 2023 року влада вирішила, що більше не надаватиме цим людям тимчасовий захист. Рішення поширюється на людей, які прибудуть до Фінляндії після набрання рішенням чинності або прибули до Фінляндії раніше, але не повідомили владу про свою необхідність у тимчасовому захисті до набрання чинності рішення.

Отже, рішення уряду не вплине на вже наданий тимчасовий захист чи термін дії посвідки на проживання. Вже видані посвідки на проживання чинні до 4 березня 2024 року.

Рішення уряду не стосуватиметься громадян третіх країн або осіб без громадянства, які отримали міжнародний захист в Україні або проживали в Україні на підставі постійної посвідки на проживання. Також рішення не зачепить тих громадян третіх країн, які отримують тимчасовий захист як член сім’ї громадянина України. Ці люди продовжать отримувати тимчасовий захист.

Нагадаємо, що в липні Міграційна служба Фінляндії оголосила про закриття восьми центрів прийому біженців, оскільки в країну цьогоріч прибули менше українців, ніж торік, а дехто залишив систему прийому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter