Фігуранту “справи Веджіє Кашка” виплатять компенсацію за неналежні умови тримання в СІЗО

Дата: 26 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Суд окупантів міста Сімферополя у Криму частково задовольнив позов кримського татарина Казима Аметова і визнав неналежними умови тримання потерпілого в ІТТ Бахчисарая та СІЗО Сімферополя, присудивши виплатити йому компенсацію в сумі 190 тисяч рублів (близько 72 тисяч гривень).

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Казим Аметов

За словами адвоката Рустема Кямілева, захист вимагав виплатити потерпілому Аметову значно більше – 521 000 рублів (понад 197 тис. грн) і тепер  планує оскаржити  рішення в Європейському суді з прав людини після повного оприлюднення постанови.

На засіданні “суду” була зачитана лише її резолютивна частина.

Адвокат вказав на допущені під час засідання порушення інструкцій з діловодства, а також на те, що представлені в суді відповідачем докази підтверджують, що умови тримання в СІЗО “не відповідають вимогам гуманності досі”. Як приклад адвокат вказав на відсутність вікон, неогороджені туалети, смердючий запах і відсутність вентиляції – усі ці факти були підтверджені лікарем.

Казим Аметов, фігурант “справи Веджіє Кашка” ще рік тому направив до “суду” позов, у зв’язку з нелюдськими і такими, що принижують гідність, умовами тримання під вартою в ІТТ Бахчисарая і в СІЗО №1 Сімферополя. У позові повідомляється, що в ІТТ Бахчисарая Казима Аметова тримали в камері площею 8 квадратних метрів, без унітаза, без вентиляції. Замість санвузла – дірка в підлозі, нічим не відгороджена від житлового простору камери. Питної води в камері не було, гаряча вода також була відсутня. Замість визначених для тримання 48 годин позивач утримувався в ІТТ Бахчисарая впродовж 7 діб без доступу до свіжого повітря, гарячого харчування і душу.

У СІЗО Сімферополя, за час перебування під вартою, його тричі переселяли в різні камери, в яких арештанти часто спали по черзі, тому що спальних місць на всіх не вистачало. В одній з камер у вікнах не було шибок, і ув’язнені закривали їх матрацами. У всіх камерах була сирість, на стінах – цвіль і грибок.

Нагадаємо, що в листопаді 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар: Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі. Їх підозрюють у вимаганні коштів у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана. Під час затримання російськими силовиками стало погано ветеранці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Пізніше жінка померла.

Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, у зв’язку з яким затримали групу активістів, украв гроші сім’ї Веджіє Кашка.

Фотографія обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter