Фігурант справи “Хізб ут-Тахрір” Айвазов розповів у суді про тортури з боку співробітників ФСБ

Дата: 16 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Раїм Айвазов, фігурант у справі другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”, заявив про тортури з боку співробітників ФСБ на першому судовому засіданні в Південному окружному військовому суді.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність”.

Раїм Айвазов

Політв’язень розповів судовій колегії, як відбувалося його затримання. Активіст перетинав російський пункт пропуску на адміністративному кордоні, щоб потрапити на материкову частину України. Його затримали співробітники ФСБ, після чого один з них посадив Раїма в автомобіль без службових номерних знаків. Тоді в затриманого перервався зв’язок з рідними на 12 годин.

“Вони вивезли мене в поле, імітували розстріл, тобто погрожували вбивством і розправою, говорили, що ніхто мене не знайде, якщо я не даватиму свідчень на інших учасників справи”, – заявив Раїм Айвазов.

Після цього політв’язня доставили до відділу ФСБ, де на нього знову чинили моральний і фізичний тиск. Раїм розповів, що “дуже багато страху навів” адвокат за призначенням Олег Глушко. Під його тиском, як повідомляє політв’язень, він дав свідчення на інших учасників справи.

Спочатку Айвазову інкримінували другу частину статті 205.5 КК РФ (“участь у діяльності терористичної організації”), але пізніше перекваліфікували звинувачення з частини другої на частину першу статті 205.5 КК РФ (“організація терористичної діяльності”), що означає термін ув’язнення аж до довічного позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Захисник Марія Ейсмонт вважає, що це рішення слідчого управління пов’язане з відмовою її підзахисного від свідчень. За словами самого Раїма Айвазова, вони були отримані під тортурами та психологічним тиском.

“Коли його затримали, він упродовж 10 годин перебував разом з деякими співробітниками, можливо з оперативними співробітниками ФСБ, які взяли його на пропускному пункті на кордоні. Потім відвезли кудись на узбіччя дороги, де ставили на коліна, стріляли поруч з ним, погрожували його вбити. Він перестав бути на зв’язку зі своєю родиною між другою-третьою годинами ночі, а офіційне затримання відбулося о 13.30 дня. І ось після цього він підписав зізнання, від яких згодом відмовився, розповівши, що з ним відбувалося під час затримання. І цього дня [день, коли довіритель і адвокат заявили про відмову від письмових свідчень] ми вперше почули: “Ми вам тоді взагалі першу частину зробимо”, – розповіла адвокатка.

Слідство ж стверджує, що перекваліфікація звинувачення пов’язана з первинними свідченнями Айвазова, від яких він згодом відмовився.

Його адвокатка Марія Ейсмонт повідомила, що в травні 2019 року подала заяву на ім’я голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна про “скоєння злочину проти її підзахисного”, але за підсумками перевірки було ухвалено відмовити в порушенні кримінальної справи. Захисниця оскаржила це рішення.

Фотографія обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter