Фехтувальницю Ольгу Харлан дискваліфікували з ЧС після перемоги, бо не потиснула руку “нейтральній” спортсменці з РФ

Дата: 27 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Українську фехтувальницю з Миколаївщини Ольгу Харлан дискваліфікували з чемпіонату світу, що нині проходить в Італії, після того, як вона не потиснула руку російській спортсменці Ганні Смирновій, обігравши її у 1\32 фіналу. 

Увагу на це звернув журналіст Марко Аркарі

Так, після перемоги над Смирновою Харлан мала грати зі спортсменкою із Болгарії Йоанною Ілієвою. Втім, нині у сітці змагань зазначено, що Ілієва автоматично пройшла далі. 

Смирнова, руку якій відмовилась тиснути Харлан, виступає під нейтральним прапором. Після перемоги української спортсменки суперниця намагалась підійти для рукостискання, але Харлан виставила шпагу, щось сказала та пішла геть. 

У відповідь на це російська спортсменка подала протест через “прояв неповаги”, але судді свого рішення не змінили. Росіянка годину чекала рукостискання на доріжці. 

Україна вже готує апеляцію на дискваліфікацію Харлан. 

Російським та білоруським спортсменам дозволили виступати на змаганнях під нейтральним прапором після відповідної рекомендації Міжнародного олімпійського комітету. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у Росії усього кілька спортсменів відкрито виступили проти війни. Так зробили, наприклад, колишній капітан національної збірної з футболу Ігор Денисов та російська футболістка Надія Карпова. Остання мешкає в Іспанії та є відкритою лесбійкою, тож критикує російську владу й за використання гомофобії як знаряддя пропаганди.

Інших гучних антивоєнних виступів з боку російських спортсменів за понад рік війни не було, але частина з них бере участь у пропаганді війни.

Так, торік 18 березня на мітингу-концерті в Москві на підтримку війни в Україні виступали дворазовий олімпійський чемпіон з плавання Євген Рилов, художні гімнастки Діна та Аріна Аверіни, олімпійська чемпіонка, гімнастка Вікторія Лістунова, фігуристи Євгенія ТарасоваВолодимир МорозовВікторія Синіцина та Микита Кацалапов

Нагадаємо, що за час повномасштабного вторгнення російські військові вбили щонайменше 260 українських спортсменів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter