Фехтувальницю Ольгу Харлан автоматично кваліфікували на Олімпіаду у Парижі

Дата: 28 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Українську фехтувальницю з Миколаївщини Ольгу Харлан, яку напередодні дискваліфікували з чемпіонату світу, бо не потисла руку російській спортсменці, автоматично допустили до Олімпійських ігор-2024 в Парижі.

Про це розповів міністр молоді й спорту України Вадим Гутцайт

Фото: фейсбук-сторінка Гутцайта

Харлан особисто листом повідомив про це президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах

“Попри весь хейт, який я особисто та моя команда пережили за ці 24 години, наполегливо працюючи заради українських атлетів і не реагуючи на нього, вже є перший результат”, – прокоментував Гутцайт лист від Баха. 

Разом з цим Україна домагається зняття “чорної картки” з Харлан для її участі у подальших змаганнях.

Ситуація з Харлан стала першою відтоді, як російським та білоруським спортсменам дозволили виступати на змаганнях під нейтральним прапором. Зробили це після відповідної рекомендації Міжнародного олімпійського комітету. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у Росії усього кілька спортсменів відкрито виступили проти війни. Так зробили, наприклад, колишній капітан національної збірної з футболу Ігор Денисов та російська футболістка Надія Карпова. Остання мешкає в Іспанії та є відкритою лесбійкою, тож критикує російську владу й за використання гомофобії як знаряддя пропаганди.

Інших гучних антивоєнних виступів з боку російських спортсменів за понад рік війни не було, але частина з них бере участь у пропаганді війни.

Так, торік 18 березня на мітингу-концерті в Москві на підтримку війни в Україні виступали дворазовий олімпійський чемпіон з плавання Євген Рилов, художні гімнастки Діна та Аріна Аверіни, олімпійська чемпіонка, гімнастка Вікторія Лістунова, фігуристи Євгенія ТарасоваВолодимир МорозовВікторія Синіцина та Микита Кацалапов

Нагадаємо, що за час повномасштабного вторгнення російські військові вбили щонайменше 260 українських спортсменів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter