ФБР і компанії США допомагають збирати докази воєнних злочинів РФ та виявляти шпигунів

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Україна співпрацює з Федеральним бюро розслідувань США та американськими компаніями, щоб зібрати докази воєнних злочинів російських сил, зокрема інформацію про геолокацію і мобільні телефони.

Про це пише видання Reuters з посиланням на спецагента ФБР Алекса Кобзанця та керівника Департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка

Фото: Stern

За словами Кобзанця, спеціального агента ФБР, який раніше працював юридичним аташе агентства в Україні, українська влада збирає цифрову інформацію з полів битв і українських міст, які окупанти зруйнували під час повномасштабного вторгнення.

“Збір цих даних, аналіз цих даних, опрацювання цих даних – це те, з чим ФБР має досвід роботи”, – сказав Кобзанець на конференції з кібербезпеки у Сан-Франциско.

Так, ця робота включає вивчення інформації з мобільних телефонів, судово-медичний аналіз зразків ДНК, а також аналіз частин тіла, зібраних на полях битв.

“Наступний крок – робота з національними постачальниками послуг у США та передача цієї інформації. Отримання інформації про абонента, отримання інформації про геолокацію, де це можливо”, – додав Кобзанець.

Американські охоронні компанії та офіційні особи були основним партнером України у її зусиллях щодо відображення російських кібератак, з якими вона боролася як мінімум із 2015 року.

Начальник відділу кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк, заявив, що кількість атак Росії на Україну за останні кілька років зросла, а в останні місяці вони стали більш цілеспрямованими. 

“Для нас дуже важливо отримати якомога більше інформації про російських кіберзлочинців, тому що ми збираємо всю цю інформацію та включаємо її до наших кримінальних справ. Ми вважаємо, що це справа про воєнні кіберзлочини – щось нове. Саме тут ми побачили першу повномасштабну кібервійну”, – підсумував він.

Нагадаємо, що Міністерство оборони США перешкоджає адміністрації президента передавати до МКС докази щодо російських злочинів в Україні. У цих свідченнях йдеться, зокрема, й про рішення російської влади навмисно націлюватися на цивільну інфраструктуру та викрадати українських дітей на окупованих територіях.

Військове керівництво Сполучених Штатів боїться створити прецедент, що допоможе потім Міжнародному кримінальному суду розслідувати і їхню діяльність також, зазначають чиновники США. 

Водночас Державний департамент, Департамент юстиції, розвідувальні служби та адміністрація Джо Байдена налаштовані передати усі зібрані ними докази до Гааги.

Читайте також: Що таке воєнні злочини: визначення, історія виникнення, закони та юрисдикція

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter