Facebook та Twitter видаляють пости про війну з цитатою загиблого Романа Ратушного

Дата: 15 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Після загибелі на фронті київського активіста Романа Ратушного користувачі почали активно поширювати його цитати, зокрема про війну з Росією. Але соцмережі Facebook і Twitter видаляють пости з цією цитатою, оскільки штучний інтелект розпізнає її як мову ворожнечі.

Про це повідомляє MediaSapiens.

Йдеться про фразу Романа Ратушного “Чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям“.

Про перший випадок її блокування написав юрист і член Незалежної медійної ради Ігор Розкладай. 

Наразі по кількості скарг небагато. Першою жертвою став сам Роман – твіттер видалив цей пост. На фейсбуці першою стала Таміла Ташева, їй прилетів жовтий трикутник у профіль. Постраждали Рагу.лі, ще кілька френдів.

Я сподіваюся, що фб відреагує на цей кейс належно, але на це потрібен час, ну і врахуйте півдобову різницю в часі з Каліфорнією”, – зазначив він в коментарі MediaSapiens.

Розкладай додав, що Twitter  також забанив це повідомлення і попросив користувачів надсилати йому приклади блокування постів з цитатою.

Медіаексперт каже, що розглядав би згадану фразу не як hate speech, а як defence speech. Однак системі це мають пояснити алгоритмічно і завдання це не з легких:

“Якщо відключити емоції і біль щодо загибелі цієї прекрасної людини, фраза є закликом убивати. От суто формально. Система бачить заклик – чи то отримує скаргу, чи сама бачить – і блокує. Бо так вона навчена. Система не може розпізнати емоції і контекст, це ще далеко не штучний інтелект, як у кіно, коли він з вами розмовляє. Це система, яка працює на певній кількості прикладів. Зокрема, в історії з хештегом #Буча та #Ірпінь була та сама проблема, фб мав швидко навчити систему, що це є легітимним винятком. До честі, вони швидко впорались із цим”

На думку Ігоря Розкладая, цей кейс стає ще одним прикладом того, що соцмережі не можуть діяти за правилами мирного часу.

“Деякі речі Меta вже задіяла, наприклад сепарувавши рекламу для Росії і України. Але ми переконані, що такі правила мають бути більш універсальними. І вони, з одного боку, не мають допомагати агресору, навіть пасивно, а з іншого – мають допомогти платформам не нести ризики й відповідальність та не дозволяти прояви екстремізму. Проблема лише в тому, що Європа й Америка не були готові до такого середньовічного варварства у ХХІ столітті. І, власне, превентивно розробити такі правила ніхто не був готовий. Але я бачу певні позитивні рухи й сподіваюся, ми дійдемо і до появи таких правил”.

Нагадаємо, київський активіст та очільник громадської організації “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний загинув 9 червня в бою під Ізюмом.

З першого дня повномасштабного вторгнення Росії Роман брав участь у боях під Києвом, а потім у складі 93 ОМБр “Холодний Яр” звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом.

Роман Ратушний був учасником Революції гідності, брав участь в акціях протесту проти забудови Протасового Яру в Києві, був головою ініціативи, а потім і громадської організації “Захистимо Протасів Яр”. 5 липня Роману Ратушному мало б виповнитися 25 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter