Естонія долучилася до позову України проти РФ щодо геноциду

Дата: 24 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Естонія вирішила долучитися до позову України проти Росії, поданого в Міжнародному суді ООН за звинуваченнями в геноциді.

Про це повідомляє видання Postimees.

Фото з відкритих джерел

Естонія вирішила скористатися положеннями статті 63 Конвенції про запобігання геноциду й долучитися до позову.

“Естонія разом з іншими учасниками конвенції про запобігання злочину геноциду бажає втрутитися в суперечку між Україною і Росією, оскільки агресія Росії під приводом запобігання злочину геноциду і покарання за нього піддала серйозній небезпеці поняття такого жахливого злочину як геноцид. Суд має дати оцінку діям Росії і висунутим нею неправдивим звинуваченням”, – сказав глава МЗС Урмас Рейнсалу.

Відомо, що Україна звернулася до Міжнародного суду 26 лютого, оскільки Росія виправдовувала повномасштабне вторгнення в Україну, яке розпочала 24 лютого, необхідністю перешкодити Україні і покарати її за нібито геноцид у Луганській і Донецькій областях.

За словами Рейнсалу, це був надуманий привід для визнання Луганської та Донецької областей самостійними державами.

“У Росії не було жодного права вторгатися в Україну, як немає підстав і у висунутого Росією обвинувачення України в геноциді”, – підкреслив міністр.

Раніше Ірландія та Фінляндія теж вирішили долучитися до позову України проти Росії.

Нагадаємо, що восени Міжнародний суд ООН у Гаазі може почати розглядати по суті справу про звинувачення Російської Федерації у геноциді українців. 

Крім того, 1 липня 2022 року Україна подала меморандум до Міжнародного Суду ООН у справі проти Російської Федерації щодо Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього і вимагає від РФ визнання відповідальності та повного відшкодування завданих збитків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter