Експертиза підтвердила, що Росія обстріляла захоплений у Керченській протоці катер “Бердянськ”

Дата: 13 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Балістична експертиза засвідчила, що захоплений разом з іншими суднами та моряками у 2018 році катер “Бердянськ” пробив бронебійний снаряд, випущений з російського вертольота Ка-52.

Про це повідомляє Укрінформ.

Про результати експертизи під час засідання форуму ОБСЄ зі співробітництва в галузі безпеки у Відні розповів заступник постійного представника України при міжнародних організаціях Ігор Лоссовський. За його словами, дані, які отримали експерти, “чітко підтверджують агресивний та незаконний характер дій, які Росія вчинила в Чорному морі в листопаді 2018 року”.

“Ми хотіли б звернути увагу делегацій на результати балістичної експертизи пошкоджень, завданих під час атаки на три українських кораблі та їхні екіпажі з боку Російської Федерації 25 листопада 2018 року. Ці кораблі було повернуто Росією до України в листопаді минулого року відповідно до обов’язкового наказу Міжнародного трибуналу з морського права. Пробоїна в бронетанковому катері “Бердянськ” виникла внаслідок прямого попадання бронебійним снарядом, випущеним з ударного вертольота Ка-52 ВМФ Росії”, – сказав Лоссовський.

Два інших кораблі, “Яни Капу” та “Нікополь”, які росіяни також захопили наприкінці 2018 року в Керченській протоці, вже відправили на завод для ремонту. Однак, як додав Лоссовський, Україна надала Форуму ОБСЄ з безпекового співробітництва детальну інформацію про серйозні пошкодження та факти мародерства з боку росіян.

Як відомо, у листопаді минулого року Росія передала Україні захоплені малі броньовані катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир “Яни Капу”. Вони досі є речовими доказами в кримінальному процесі, який триває в Росії, щодо нібито незаконного перетину кордону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter