Експерт заявив про загрозу роботи “Кримського титану” під час дефіциту води

Дата: 07 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Ексголова Ресурсного комітету Автономної Республіки Крим з водогосподарського будівництва і зрошуваного землеробства Олександр Лієв вважає, що одну з головних загроз в умовах дефіциту води на півострові становить хімзавод “Кримський титан” в Армянську.

Супутниковий знімок заводу, вересень 2018 року

Як пояснив він Крим.Реалії, технологічний цикл підприємства тісно був пов’язаний з Північно-Кримським каналом. За його словами, раніше дніпровська вода використовувалася в розведенні кислотонакопичувача заводу – це таке озеро, куди скидаються хімічні відходи. Для того щоб з нього небезпечні випари не потрапляли в атмосферу, їх постійно повинні розбавляти водою. Але через нестачу води цього не робиться, стверджує Лієв.

“Зараз цей кислотонакопичувач нікуди не подівся, а завод працює. Відсутність води на “Кримському титані” – це проблема, яка “відкашлюється” в прямому сенсі цього слова людям, що живуть у районі від Красноперекопська до Генічеська, а може, і до Херсона. Інших заводів, які безпосередньо і дуже залежали б від води, на території Криму немає”, – стверджує Олександр Лієв.

Реакції підконтрольної Росії влади Криму і керівництва заводу на висловлені побоювання поки немає.

На початку липня повідомлялося, що на заводі “Кримський титан” будують установки для нейтралізації кислотних стоків. А в серпні минулого року тимчасово зупинили роботу одного з цехів підприємства і збільшили подання води в кислотонакопичувач, щоб “запобігти погіршенню екологічної ситуації на півночі Криму”.

Нагадаємо, з понеділка, 7 вересня, в Сімферополі, Бахчисараї та Сімферопольському районі через посуху й обміління водоймищ починається третій, найсуворіший етап обмежень подання води.

Окупаційна влада повідомила, що готується до “найгіршого сценарію” з водопостачанням півострова. Так званий “глава” Криму Сергій Аксьонов раніше повідомляв, що не відкидає того, що Росія визнає надзвичайною ситуацію з водопостачанням Криму. Він також стверджував, що 2020 рік став найпосушливішим за 150 років спостережень.

Українська влада неодноразово заявляла, що водопостачання до тимчасово окупованого Криму буде відновлене тільки після деокупації півострова, а забезпечувати громадян України водою – зобов’язання держави-окупанта.

Нагадаємо, 11 жовтня 2018 року після аварії на заводі українські прикордонники повідомили про хмару диму або випаровування невідомого походження над заводом “Кримський титан” в окупованому Армянську.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter