Ексмер Києва Леонід Черновецький подав два судових позови проти “Дзеркала тижня”

Дата: 18 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Колишній міський голова Києва Леонід Черновецький подав два судових позови проти видання “Дзеркало тижня” про захист честі, ділової репутації, вимагаючи, зокрема, стягнення моральної шкоди у два мільйони гривень.

Про це повідомляється на сайті видання.

Леонід Черновецький. Джерело: фейсбук-сторінка Леоніда Черновецького

Справу №759/16311/21-ц розглядає у Святошинському райсуді суддя Оксана Ульяновська, справу №759/16306/21-ц – суддя Сергій Вовк у Печерському райсуді Києва.

У першому позові Черновецький оскаржує новину з тексту “Чи відбере Зеленський столицю?” авторства редактора відділу політики Інни Ведернікової від 5 травня 2021 року. Позивача не задовольнило таке судження: “Але тут важливо нагадати, що основним аргументом, котрий дозволив Януковичу легітимізувати своє рішення в очах громадян, була антикорупційна кампанія силовиків та команди Попова, які розпочали активне викриття діянь Черновецького. Конституція – ніщо, справедливість – усе. Влада показово повертала в комунальну власність міста украдені Черновецьким активи. Що вона з ними робила потім – тема не цього матеріалу. Однак точно привід боятися для Кличка”.

Другий позов стосується цитати з публікації Ведернікової від 12 червня 2021 року “Влада чи гаманець?”: “Алла Шлапак – ексспівголова фракції “Блок Леоніда Черновецького” (на пару з Денисом Комарницьким), хранителька “сіток” Черновецького – не випадкова людина в команді Тимошенко”.

На переконання редакції “Дзеркало тижня”, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод майже не надає можливостей для обмеження свободи вираження поглядів, коли йдеться про виступи політиків або про питання, що становлять суспільний інтерес. Водночас межа допустимої критики щодо такої публічної особи, як політик, є ширшою, ніж щодо приватної особи.

“На відміну від останнього перший неминуче та свідомо йде на те, щоб усі його слова та вчинки були об’єктом пильної уваги з боку журналістів та широкого загалу, тому має виявляти більшу толерантність”, – наголошується у повідомленні.

У “Дзеркалі тижня” зауважили, що готові до судового захисту права на вільне вираження думок своїх авторів у їхніх матеріалах, а цензура як перешкоджання свободі думки та слова, вільному вираженню думок та переконань в Україні заборонена законодавством.

Редакція видання заявила, що не вбачає підстав для втручання в авторську і журналістську діяльність співробітників та внесення змін до текстової частини авторських статей на вимогу політичних і публічних осіб.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що генеральна прокурорка Ірина Венедіктова програла у Верховному Суді виданню “Українська правда” (УП) та громадській організації “Центр протидії корупції” (ЦПК) у справі про захист честі, гідності та ділової репутації.

Йдеться про позов про захист честі й гідності від 7 березня 2020 року, який Венедіктова подала проти УП і ЦПК через статтю “Спрут Авакова: Як “тимчасовий міністр” нарощує свій вплив у силовому блоці”.

У ній видання зазначило з посиланням на джерела в правоохоронних органах, що чоловік Венедіктової, працівник кіберполіції Денис Колесник, впливав на роботу правоохоронних органів поза обсягом своїх повноважень, коли вона обіймала посаду директора Державного бюро розслідувань. Зокрема, генпрокурорка брала свого чоловіка на важливі наради.

Венедіктова вимагала спростувати цю інформацію та стягнути 150 тисяч компенсації з УП та ЦПК.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter