Ексбранець Кремля Андрій Захтей: “Наглядачі можуть Коран чи Біблію кинути на підлогу або розірвати фотографію рідних, щоб спровоковувати тебе”

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни у в’язницях, щоб спровокувати бранців, вдаються до різних способів: можуть Коран чи Біблію кинути на підлогу або розірвати фотографію рідних.

Про це в інтерв’ю Центру прав людини ZMINA розповів експолітв’язень Андрій Захтей.

Андрій Захтей з родиною після звільнення. Джерело: “Суспільне”

“Якщо таке роблять на твоїх очах, ви ж розумієте, яка буде реакція ув’язненого? А ти в клітці, ти в них, ти від них повністю залежиш”, — сказав він.

Можуть вдарити людину, коли реєстратор не фіксує. Коли ж ув’язнений на емоціях зривається, б’є наглядача чи штовхає, — фіксується на реєстратор. А це вже серйозне порушення — напад на тюремну адміністрацію, розповів він.

Покарання може бути різним: карцер, так звані суворі умови утримання тощо.

Але найстрашніше, щоб тобі не дали новий строк, наприклад, за екстремізм, наголосив Захтей.

“Це основне. Тому що даси привід, перейдеш комусь дорогу, він тебе візьме в кліщі й робитиме все, щоб тебе притиснути. Ще й медальку заробить: дивіться, я “екстреміста” на зоні виявив. Знайдуть дві-три голови, які скажуть – він підтримує київський режим. Потім якийсь росіянин за те, що його відправлять на УДЗ у Магадан додому, підтвердить, що я говорив… усе, що завгодно”, — розповів ексбранець Кремля.

Нагадаємо, що ФСБ Росії незаконно затримала Андрія Захтея 6 серпня 2016 року, публічно оголосивши про виявлення в районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові.

Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО “Лефортово”, після повернули до Криму.

Російські спецслужби заявили, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова.

Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом.

13 липня 2018 року незаконний “Верховний суд Криму” засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством. Повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей зазнав тортур під час затримання та слідства, після чого він підписав досудову угоду зі слідчими. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

До 10 лютого 2023 року він відбував незаконне покарання на території тимчасово окупованого Криму й одразу після цього під конвоєм його вивезли на територію Ростовської області в установу тимчасового утримання іноземних громадян.

У червні нинішнього року Андрій Захтей повернувся до України.

Повний текст інтерв’ю з експолітв’язнем читайте тут

Політв’язень Андрій Захтей: “У мого діда кліщі для ремонту мотоцикла були кращі, ніж у тюремного стоматолога”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter