Екоактивістка, яку вдарили на мітингу проти забудови на Дніпропетровщині, повідомляє про погрози

Дата: 10 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Активістка Юлія Бонд, на яку напали на мітингу проти забудови скверу в Марганці на Дніпропетровщині 8 листопада, повідомляє про погрози.

Про це вона розповіла в коментарі виданню ZMINA.

Юлія Бонд, фото з фейсбук-сторінки активістки

За словами активістки, після мітингу вона почала отримувати в соцмережах повідомлення з погрозами фізичним насильством, аналогічні повідомлення стали з’являтись у коментарях під постами про напад на неї, які активісти публікували у своїх фейсбук-спільнотах.

Акаунти, з яких розсилаються погрози, містять мало персоналізованої інформації і мають ознаки фейкових, але сама потерпіла переконана, що вони належать реальним людям.

 

8 листопада під час акції проти проведення земельних робіт у сквері в Марганці на Дніпропетровщині напали на громадську активістку Юлію Бонд, коли та знімала на відео конфлікт, який там відбувався. За словами активістки, протистояння щодо скверу триває з жовтня: жителі довколишніх будинків подавали низку запитів до органів міської влади стосовно траншеї, яку почали там копати, але, окрім того, що землю здано в оренду, їм нічого не відповідали.

Також жителі довколишніх будинків неодноразово зверталися до поліції та прокуратури, збирали підписи, проводили акції, перекриваючи дороги, тощо. Врешті 8 листопада вийшли на мітинг і вирішили самостійно закопати траншею. Приїхала поліція та представники орендарів.

Як розповідає потерпіла, і це видно на фрагментах відео, які активісти пізніше виклали в мережу, поліція не перешкоджала ні протестувальникам, які закопували траншею, ні представникам орендаря, які розкопували її назад, оскільки орендар не надав їм жодних дозвільних документів. У результаті між двома сторонами почалася сварка, представники орендаря, використовуючи брутальну лайку, вимагали припинити протест, один з них зіштовхнув Юлію в траншею, а потім інший ударив її, вибивши з рук телефон. Потерпіла стверджує, що той бив її по обличчю, і вона написала заяву до поліції. Відео інциденту активісти виклали в мережу.

Видання ZMINA звернулося із запитом до поліції Дніпропетровщини щодо провадження, яке мали відкрити за цією заявою, та очікує на відповідь.  

За дев’ять місяців 2020 року дослідники центру прав людини ZMINA зафіксували 74 випадки нападів і тиску на громадських активістів на підконтрольній уряду України території. Найризикованішими напрямами активізму залишаються протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter