Джоан Роулінг звинуватили у антисемітизмі через образи гоблінів у серії фільмів про Гаррі Поттера

Дата: 05 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Британську письменницю Джоан Роулінг звинуватив у антисемітизмі американський телеведучий, комік, актор та письменник Джон Стюарт. Причиною звинувачень стали образи героїв стрічки про Гаррі Поттера – гоблінів, які працюють у вигаданому банку Грінготтс.

Про це повідомляє The Hollywood Reporter.

Образи гоблінів з серії фільмів про Гаррі Поттера. Фото: АР

Грінготтс – банк із серії книг про Гаррі Поттера, в якому зберігають свої гроші та інші коштовні речі чаклуни.

Стюарт звернув увагу на кінообрази гоблінів, які працюють у банку. Він зазначив, що йому та його знайомим вони нагадують карикатури з антисемітської книги “Протоколи сіоністських мудреців”, надрукованої ще на початку 19 століття. 

“Це чарівний світ… Ми можемо їздити на драконах, у вас може бути домашня сова, але хто повинен керувати банком? Євреї”,обурюється письменник.

Звернули увагу на образи кіногероїв й користувачі соцмереж. Так, у твіттері активіст Рафаель Шимунов написав, що під роликами зі сценами з банку Грінготтс на ютубі користувачі залишають чимало антисемітських коментарів. Як приклад, він навів фотографію таких висловлювань. 

Фото: твіттер-акаунт rafaelshimunov

Раніше актор Піт Девідсон під час запису шоу “Saturday Night Live” також звертав увагу на образи гоблінів з Грінготтса: “Я почав думати про фантастичний світ, який вона створила. Ліси контролюють кентаври, школами керують чарівники та примари. Але хто ж контролює банки? Євреї, звісно! Маленькі великоносі євреї-гобліни. Я можу це сказати, адже я сам, як ви бачите, наполовину гоблін”. 

Нагадаємо, що вже декілька років поспіль Роулінг звинувачують у трансфобії, а сама вона стверджує, що почала отримувати погрози. Причиною для звинувачень стали чисельні висловлювання письменниці у твіттері та сюжети її книг. Так, у центрі однієї з них знаходиться серійний убивця, який переодягається в жіночу сукню, щоб видаватися своїм жертвам менш небезпечним. Це, на думку критиків, транслює поширене серед частини трансфобів упередження про те, що трансжінки загрожують безпеці інших жінок.

Роулінг відкидає звинувачення та наполягає, що лише опікується правами жінок. ZMINA докладно розповідала про те, чому критикують письменницю. 

Фотографія обкладинки: Getty Images 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter