Кримські татари зі списку на обмін можуть відмовитися, якщо їх мінятимуть на бандитів – Джемілєв

Дата: 10 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Занесені до списку для ймовірного майбутнього обміну утримуваними особами кримські татари можуть відмовитися брати в ньому участь, якщо дізнаються, що їх обмінюють “на бандитів”.

Про це заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає Громадське радіо. 

СБУ вже передало на затвердження список для майбутнього обміну, і, за словами Джемілєва, невдовзі українська сторона “будь-якою ціною” планує обмінювати людей.

“Але ми для себе визначили пріоритети: обмінювати потрібно передовсім тих, у кого найбільші терміни, наприклад 17–18 років, і по стану здоров’я. Списки вже готові, але зараз Росія просто не веде розмов про це. Я мушу сказати, що росіяни категорично проти звільнення кримських татар. По-друге, у нас там доволі ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися”, – заявив він.

Також Джемілєв розповів деталі обміну Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, яких звільнили у 2017 році за допомогою втручання Туреччини. 

“Ердоган нам говорив, що попросив Путіна їх звільнити, а потім з’ясувалося, що в обмін на це Туреччина була змушена видати двох терористів, які на території Туреччини вбивали чеченських дисидентів. Це професійні вбивці, співробітники ГРУ. І от Умеров і Чийгоз говорять: “Якби ми знали, що такою ціною, то ми б не звільнялися”. Тому тут можуть виникнути такі неприємні для української влади питання, якщо люди вийдуть і скажуть: “Чого ви нас звільнили?” – зазначив Джемілєв. 

Нагадаємо, що до списку на обмін занесли 86 незаконно ув’язнених кримських татар. Незадовго до цього президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада веде перемовини про повернення 200 ув’язнених Росією українців. 5 березня українська сторона в Мінську передала список з понад 200 прізвищ для обміну утримуваними особами і полоненими з ОРДЛО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter