Дитячого письменника Володимира Вакуленка застрелили з пістолета Макарова

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Експертиза виявила, що дитячий письменник Володимир Вакуленко, якого окупанти викрали поблизу Ізюма, був убитий двома пострілами з пістолета Макарова. 

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуку начальник слідчого управління ГУ НПУ Сергій Болвінов.

“Наразі завершена перевірка ДНК профілю та підтверджено – загиблий №319 на Ізюмському кладовищі — це Володимир Вакуленко. В тілі знайдено дві кулі від пістолета Макарова”, – написав Болвінов.

Він також зазначив, що слідчі розшукують свідків російських воєнних злочинів і просять усіх, хто володіє будь-якою інформацією звертатись до поліції.

Фото зроблене місцевим мешканцем 12 травня.

Крім цього, Сергій Болвінов написав, що у квітні цього року слідчі за допомогою журналістських матеріалів відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного утримання росіянами письменника.

“В жовтні до поліції звернувся рідний батько Володимира, він був впевнений, що один з загиблих на Ізюмському кладовищі – його син.  Він розповів, що до їхнього дому 23 березня приїхали п’ять осіб, ймовірно, “еленерівці” та провели обшук. Бойовики забрали письменника та його сина – провели жорстокий допит з побиттям та відпустили. Наступного дня до їхнього дому приїхало двоє невстановлених осіб в автомобілі з позначкою Z та силоміць вивезли Володимира Вакуленка. З цього часу живим його ніхто не бачив”, – додав слідчий.  

Болвінов також повідомив, що за словами свідків, які хоронили вбитих українців на Ізюмському кладовищі, 12 травня до них звернулися російські військові з вказівкою поховати тіло чоловіка, яке лежало неподалік від с. Капитолівка.

“Свідки помітили кульові отвори в тілі та прострілені документи українського письменника. Тіло знаходилось на вулиці понад місяць”, – додав він.  

Нагадаємо, що 49-річний Володимир Вакуленко родом з села Капитолівка поблизу Ізюма. Писав у жанрах поезії та прози, займався перекладами. Входив у ізюмське літоб’єднання “Крем’янець”. Свого часу був головним редактором газети “Криниця” для дітей і підлітків та журналу перекладів DzeRkaLo. 

Також він займався волонтерством, про що розповідав на власній сторінці у фейсбуку. 

За словами рідних, останні повідомлення від Вакуленка надходили 6–7 березня 2022 року. У них той розповідав про життя під обстрілами росіян. В останньому надісланому повідомленні він написав, що знищив всі контакти.

9 квітня ексдружина письменника отримала підтвердження, що Вакуленка викрали за доносом або російські військові, або представники окупаційної влади. Після цього про його долю достеменно нічого не було відомо.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter