Дитсадочки не мають вимагати від батьків довідки з роботи та закупівлі санітарних засобів – МОЗ

Дата: 09 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Адміністрації дитячих садочків не мають права вимагати від батьків довідки про працевлаштування, а також просити, щоб вони купували санітарні та дезінфікувальні засоби.

Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, відповідаючи на запитання, надіслане виданням ZMINA.

Запитання було спричинене тим, що напередодні відкриття садочків, наприкінці травня, батьки з різних регіонів скаржились у соціальних мережах, зокрема в групі “Батьки СОС”, на те, що адміністрація просить їх щодня приносити в садочки маски (до шести штук на день), паперові рушники, закупити санітайзери та безконтактні термометри.

Також деякі батьки повідомляли, що адміністрація для дозволу дитині відвідувати садочок вимагає довідки з роботи обох батьків. В інших закладах вимагали від батьків підписати документ, що вони не матимуть претензій у разі, якщо дитина захворіє на коронавірус у садку.

“Що стосується довідок і підписання якихось листів, то це повна самодіяльність керівництва закладу дитячого садочка, яка не передбачена жодним нормативним документом. Тому в таких випадках потрібно скаржитися перш за все власнику. Власниками комунальних закладів є органи місцевої влади”, – заявив Степанов.

Водночас співголова ГО “Батьки СОС” Альона Парфьонова в коментарі виданню ZMINA наголосила на небезпеці вибіркового порядку відвідування дітьми садочків:

“Вимога надати довідки з роботи пов’язана з обмеженням кількості дітей до десяти в групі на час карантину. Тому адміністрації закладів вирішили піти таким шляхом, аби полегшити життя батькам, які працюють. Утім, вони перевищують свої повноваження щодо цих довідок. Крім того, якщо батьки певний час не водитимуть дитину до садочка, може виникнути ситуація, що загрожуватиме їм втратою місця в закладі. Наприклад, місцева влада може ухвалити рішення про те, що якщо дитина тривалий час не відвідує садочок, то вона втрачає місце. Особливо це може бути небезпечним для великих міст, тому що садочки переповнені, а таким чином можна почистити чергу в ручному режимі. Мовляв, якщо дитину не водять, навіщо тоді тримати місце, якщо в черзі стоїть певна кількість дітей, яким садочок потрібен”.

Міністр також наголосив, що закупівлю антисептиків, масок та решти речей, які використовують у дитсадочках у зв’язку з рекомендаціями МОЗу в межах протиепідемічних заходів, згідно із законодавством, повинна проводити виключно адміністрація дитсадка або органи місцевої влади, якщо йдеться про комунальні заклади.

За словами Парфьонової, прохання від адміністрації садочків до батьків придбати, наприклад, термометри можна пояснити необхідністю проводити для цього централізовані тендери.

“А тендери оголошуються за два місяці, потім місяць на укладання договорів. Коли завезуть усі термометри, за уявленнями місцевих чиновників, може, вже й карантин закінчиться. Але якщо є такі вимоги, можливо, варто проводити допорогові закупівлі на кожен садочок чи навіть на групу окремо. Треба знаходити вихід, а не перекладати відповідальність на батьків. Усім зараз важко”, – зазначила активістка. Вона також порадила батькам у таких випадках говорити адміністрації садочків про незаконність їхніх вимог та спонукати звертатися до районних управлінь чи департаментів освіти.

Нагадаємо, в Україні з 25 травня дозволено роботу дошкільних освітніх закладів. З 1 червня в Києві відновили роботу 466 дитсадків.

У період карантину вони повинні виконувати низку рекомендацій, зокрема регулярно вимірювати температуру співробітникам та дітям, посилено дезінфікувати приміщення, проводити з вихованцями більше часу на повітрі.

19 травня близько пів сотні батьків з дітьми та вихователів у межах акції “Батькам – садочки!” вимагали від уряду якнайшвидше відкрити дошкільні навчально-виховні заклади. Батьки розповідали, що опинилися в безальтернативних умовах: коли діти вимушені залишатися вдома, вони не можуть повноцінно працювати ані поза домом, ані дистанційно. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter