Директорку та бухгалтерку кримського підприємства судитимуть за колабораціонізм. Вони постачали паливо окупантам

Дата: 16 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя передала до суду акт обвинувачення проти директорки та бухгалтерки компанії в тимчасово окупованому Криму. Їм інкримінують постачання росіянам палива й мастильних матеріалів. 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури автономії

2022 року слідчі виявили, що один з обвинувачених уклав контракт із незаконним “Кримським лінійним управлінням МВС Росії на транспорті” стосовно постачання паливо-мастильних матеріалів на суму понад 5,5 мільйонів російських рублів. Бухгалтерка підприємства виконала це фінансово-господарське зобов’язання.

Слідчі вказують, що обвинувачені провадили господарську діяльність у співпраці з державою-агресором за змовою групи осіб. Отже, вони підозрюються в порушенні статей про колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 28 та ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). 

За ці дії їм загрожує до п’яти років позбавлення волі відповідно. 

Раніше керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Ігор Поночовний в інтерв’ю “Суспільне Крим” пояснив, що ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території передбачає отримання дозволів та погоджень від окупаційних адміністрацій. З цього виникає формально склад злочину. Утім, прокуратура не планує криміналізувати бізнес, який забезпечував цивільне населення необхідними товарами, але криміналізуватиме підприємницьку діяльність, яка постачає товари та ресурси окупаційним відомствам Росії в Криму.
 
“Відповідатимуть ті, хто допомагає російській армії, спецслужбам, органам, які так чи інакше вчиняють агресію проти України й покликані забезпечувати окупаційний режим на півострові”, – пояснив Поночовний.
 
Також Поночовний закликав парламент змінити визначення “колабораціонізм” у Кримінальному кодексі з урахуванням Криму.

Голова Кримської правозахисної групи та координаторка Експертної мережі Міжнародної Кримської платформи Ольга Скрипник під час Coalition Talks висловила переконання, що справи про колабораціонізм є викликом для держави.

Правозахисниця констатувала, що наразі відомі приклади кримінальних справ, які загрожують успішній реінтеграції звільнених територій. Вона вважає, що від належного унормування законодавства про колабораціонізм залежатиме, як швидко Україна налагодить життєдіяльність на цих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter