Директор столичної школи судиться з урядом через “примусову вакцинацію” освітян

Дата: 05 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва зареєстрував позов директора столичної школи до Кабінету Міністрів. Він просить скасувати заборону відвідувати навчальні заклади за менш ніж 80% вакцинованих учителів у разі запровадження жовтого або червоного рівня епіднебезпеки. 

Про це повідомили на сайті суду. 

Фото: oask.gov.ua

Справа стосується урядової постанови від 9 грудня 2020 року №1236 в редакції від 24 вересня поточного року.

На сайті ОАСК йдеться, що, відповідно до оскаржуваних положень, у разі встановлення жовтого рівня епіднебезпеки дітям дозволять відвідувати дошкільні, спеціальні заклади, 1–4-й класи закладів загальної середньої освіти, а також заклади освіти, в яких не менш ніж 80% працівників мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, негативний тест тощо. 

“У разі встановлення червоного рівня всі працівники повинні мати один з вищевказаних документів. На думку позивача, положення оскаржуваної постанови є дискримінаційними по відношенню до працівників освіти. Наразі суд вирішує питання відкриття провадження в справі”, – наголошують у суді. 

Позивачем у справі є Дмитро Ламаза – директор столичної школи № 210 та колишній учасник популярного реаліті-шоу на одному з українських телеканалів. Він зазначив, що не є противником вакцинації, але виступає категорично проти примусу. 

Чому все зіштовхують на нашу професію? Чому все про вчителів? Чому весь негатив про нашу посаду? Чи в Україні більше немає інших посад, які треба вакцинувати? Я особисто – за вакцинацію, але проти примусової. Ми – вільні люди та живемо у вільній країні. Нам не треба, щоб нас примушували”, – каже він на відео, знятому біля будівлі ОАСК.

Скріншот з відео

Про плани затвердити чіткий перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти ковіду, в уряді повідомили на засіданні 22 вересня. Тоді очільник МОЗ нагадував, що ця вимога вже міститься в чинному законодавстві. Так, стаття 12 закону про захист від інфекційних хвороб передбачає, що представники окремих професій, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних захворювань, підлягають обов’язковій вакцинації.

Проводити її мають після медичного огляду в разі відсутності в особи відповідних медичних протипоказань. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, цих працівників можуть відсторонити від виконання зазначених видів робіт.

Водночас міністр не зазначав, що в цій же статті закону міститься норма про те, що “повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення”

На тому ж засіданні уряд дозволив зберегти очний режим навчання в дитсадках та 1–4-х класах шкіл навіть під час жовтого та червоного рівнів обмежень.

У МОЗ переконували, що “примусова вакцинація” не порушує прав людини. Її обов’язковість, за словами міністра Віктора Ляшка, підтверджує, зокрема, рішення ЄСПЛ від квітня 2021-го, в якому судді не знайшли порушень права на повагу до сімейного та приватного життя в справі низки батьків з Чехії, чиїх дітей відмовлялися приймати до навчальних закладів через відсутність щеплень. Справа не стосувалася щеплення проти коронавірусу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter