Двоє харківських коміків перепросили за “жарти”, в яких нецензурно висловлювалися щодо євреїв

Дата: 05 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У Харкові стендапери зі Split Comedy Євген Лещенко та Богдан Письменко вдавались у своїх виступах до антисемітських жартів, у яких також нецензурно висловлювалися на адресу євреїв. Після того як Об’єднана єврейська громада України обурилася та заявила, що звертатиметься до правоохоронців, коміки перепросили.  

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив Міхаель Ткач, керівник Об’єднаної єврейської громади України.  

Стендапери Євген Лещенко та Богдан Письменко

Так, Ткач звернув увагу на публікацію користувачки Аліси Давидової. Вона опублікувала відео виступу одного з харківських стендап-дуетів. Раніше жінка працювала наставницею для молоді в єврейському культурному центрі “Бейт Дан”. 

Як розповіла Давидова, в лютому вона відвідала “Відкритий мікрофон” від Split Comedy. На виступі ведучий вечора неодноразово використовував слово “ж*ди” та спілкувався з глядачами, вдаючись до образ. Крім цього, наголосила жінка, з таким матеріалом, який містить вияви антисемітизму, коміки виступали в єврейському центрі. 

Зокрема, від дуету лунали фрази “йо*б*ні ж*ди”, “якщо в крані немає води, значить випили ж*ди”, “тупі, б *** ь, євреї”, “ви дауни, б *** ь, а не євреї” та інші, ще жорсткіші вислови.  

На сайті Об’єднаної єврейської громади зазначили, що трактують такі висловлювання як антисемітські, оскільки в них присутні брехливі, нелюдські та стереотипні звинувачення щодо єврейського народу. Ткач додав, що громада має намір звертатися до правоохоронних органів.   

Невдовзі після цього стендапери публічно перепросили, зауваживши, що вони “загралися”. 

“Ми хочемо публічно принести вибачення єврейському народу за слова, які завдали болю та спричинили думку про те, що ми несемо антисемітські погляди”, – заявили вони у відеозверненні, запевняючи, що ситуація, яка склалася, є непорозумінням та їм неприємна. 

Об’єднана єврейська громада України у відповідь зауважила, що розцінює цей крок з боку представників стендап-клубу як правильний, приймає вибачення коміків і висловлює надію, що подібних виявів антисемітизму надалі не трапиться. 

Нагадаємо, що раніше в Маріуполі невідомий увірвався до синагоги із сокирою та поранив охоронця. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter