Двох українських військовополонених осудили в Донецьку за події 2019 року

Дата: 23 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Командира взводу 36 ОБрМП Максима Полегенька та старшого навідника Станіслава Войтока осудив “верховний суд” незаконного збройного формування “ДНР”. 

Військовополонених звинуватили в обстрілі житлових будинків та цивільної інфраструктури у серпні–вересні 2019 року. 

Обох військових засудили до 13 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. 

Про це йдеться у повідомленні слідчого комітету РФ.

За версією російських слідчих, Максим Полегенько та Станіслав Войток у 2019 році перебували на позиції “Халк” біля села Павлопіль Донецької області. 12 серпня та 22 вересня вони нібито почали обстріл окупованого села Верхньошироківське (колишнє Октябр. – Ред.). Тоді внаслідок обстрілу були зруйновані 14 житлових будинків, заявили російські силовики.

Крім того, у СК РФ пишуть, що 23 вересня того ж року Полегенько та Войток буцімто обстріляли з міномета село Пікузи (колишнє Комінтернове. – Ред.), внаслідок чого одна місцева мешканка отримала уламкове поранення.

Українських військових судили за російським законодавством. Їм інкримінували жорстоке поводження з цивільними та використання у збройному конфлікті заборонених засобів та методів. 

Як відомо, за останній місяць так звані “суди” незаконного збройного формування “ДНР” винесли вже понад 30 вироків українським військовополоненим. Зокрема, 22 листопада в Донецьку до довічного ув’язнення засудили командира роти 36 окремої бригади морської піхоти ЗСУ Олександра Свинарчука.

Такі судові процеси над військовополоненими незаконні. ZMINA пояснювала це через історію іноземців, яких російські бойовики засудили того року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter