Двох російських військових, які обстрілювали Харківщину з “Градів”, засудили до 11 з половиною років тюрми

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Котелевський районний суд на Полтавщині засудив російських військових, які обстрілювали цивільну інфраструктуру Харківщини, Олександра Бобикіна та Олександра Іванова до 11 років і шести місяців позбавлення волі.

Про це повідомляє Суспільне.

Російські військові Олександр Бобикін та Олександр Іванов. Джерело: “Суспільне Полтава”

Такий вирок обвинуваченим ухвалив суддя Котелевського райсуду Євген Болибок.

Бобикіна та Іванова обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Обидва свою провину визнали.

Прокуратура просила засудити військових до 12 років тюрми – найтяжчого можливого покарання. Їхні захисники клопотали зменшити термін.

Обидва чоловіки служили в Мурманській області. Бобикін був водієм-заряджальником системи залпового вогню “Град”, Іванов – навідником такої ж бойової машини.

У грудні їм повідомили про нібито навчання на території Білорусі. У лютому російські військовослужбовці прибули до міста Курськ, де продовжували ці навчання.

Однак у другій половині лютого вони вже переїхали до прикордонної з Україною Білгородської області. Там військові дізналися від командування про майбутню війну.

23 лютого російські підрозділи вишикували шість “Градів” на відстані 4–6 кілометрів від кордону з Україною. Водночас Бобикін та Іванов знали, що в таких умовах їхня зброя працюватиме невибірково і до зони ураження можуть потрапити цивільні об’єкти.

Вранці 24 лютого росіяни отримали від командира команду “вогонь”, водночас жодних поправок для коригування вогню військовим не дали.

Після цього окупанти пересунулися ближче до кордону і ще раз вчинили обстріли в бік України.

Того ж дня росіяни перетнули кордон з Україною на Харківщині, просунулися, за їхніми словами на 25–30 кілометрів. Тоді Бобикін та Іванов разом з іншими військовими випустили залпи в бік Харкова.

Унаслідок цих обстрілів у двох селах Харківщини були пошкоджені електрична підстанція, повітряні лінії електропередачі, житлові будинки, ліцей.

24 лютого колону загарбників розбили українські захисники. Після цього обидва підсудних три дні переховувались і згодом здались українським військовим.

Нагадаємо, Солом’янський районний суд Києва визнав сержанта, командира відділення військової частини №32010 з Московської області Вадима Шишимаріна винним у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством жителя Сумщини Олександра Шеліпова. Росіянина засудили до довічного позбавлення волі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter