Дві багатодітні ромські сім’ї лишилися без держдопомоги

Дата: 06 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Дві багатодітні ромські сім’ї з Мукачева були позбавлені державної допомоги через неправомірні дії посадовців управління соцзахисту.

Про це йдеться у матеріалі на сайті благодійного фонду “Розвиток”.

До юристів “Мукачівського правозахисного центру” звернувся ромський активіст Андрій Горват, який допомогає ромам у вирішенні питань з державними органами влади. Він розповів про два випадки нелюдського поводження з ромськими сім’ями, які потребували втручання правозахисників.

Мешканка Мукачева Закарпатської області Тереза, що виховує вісім неповнолітніх дітей, стала жертвою обману з боку посадовців. Користуючись тим, що вона неписьменна, вони дали їй підписати документи, нібито на продовження допомоги, виплату якої було припинено. Згодом виявилося, що жінка підписала акт про незадовільний стан житлових умов неповнолітніх дітей. Через це вона була позбавлена будь-яких виплат. За порадою правозахисників вона звернулася до управління соціального захисту, щоб отримати копію цього акту та документу, згідно з яким її позбавили виплат. Але працівники накинулися на неї з принизливими словами щодо її ромського походження.

Інша ромська сім’я з Мукачева, де дітей – дванадцять, а батько має інвалідність, також лишилася без засобів для існування. Вони мешкають у будинку, де немає світла, води та опалення, і змушені близько 500 гривень на місяць витрачати на свічки. На нараховану державою допомогу у 8000 гривень 14 особам важко було прожити, і батько влаштувався в Ужгородський лісгосп, допомагати у заготівлі дров для військовослужбовців у зоні АТО. За це йому платили лише 250 гривень, тими ж дровами. Через те, що у лісгоспі з чоловіком уклали трудовий договір, також користуючись тим, що він неписьменний, вважалося, що він працює офіційно, тому Мукачівське управління соцзахисту призупинило виплату допомоги на півроку.

Юристи взяли ці дві справи під контроль, наразі документи спрямовано до прокуратури. Після отримання копій актів обстеження та рішень про позбавлення допомоги будуть оформлені позови до адміністративного суду на неправомірні дії посадовців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter