Два роки без Каті Гандзюк: у Києві вшанували пам’ять загиблої активістки

Дата: 04 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Близько сотні людей зібралися на Поштовій площі в Києві до роковин загибелі Херсонської активістки Катерини Гандзюк, щоб ушанувати її пам’ять і нагадати про те, що замовників нападу на неї донині не притягнуто до відповідальності.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Люди приносять квіти й свічки до імпровізованого меморіалу Катерини Гандзюк – графіті з цитатою активістки.

Представники ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” підпалили фаєри й зробили заяву про те, що ефективне розслідування справи Гандзюк має стати початком низки інших – щодо загиблих і постраждалих українських активістів.

“Для нас Катя досі жива, для нас вона стала символом боротьби за справедливість”, – зазначила учасниця ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” Марина Хромих.

Після цього активісти пішли розклеювати плакати далі на Подолі.

Нагадаємо, що активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. Минулого року п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення.

Наразі про підозру в організації нападу на Гандзюк повідомили голові Херсонської облради Владиславові Мангеру та Олексію Левіну. Їхню справу зараз розглядають у Дніпровському районному суді Києва.

Активісти постійно наголошують, що до змови стосовно нападу на Гандзюк причетні ще ексголова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. Проте в Генпрокуратурі неодноразово заявляли, що в них бракує доказів для вручення їм підозр.

Генпрокуратура наприкінці липня 2019 року скерувала до суду обвинувальний акт щодо Ігоря Павловського в справі вбивства Катерини Гандзюк за частиною 1 статті 396 ККУ (приховування злочину).

16 жовтня 2020 року Приморський районний суд Одеси визнав Ігоря Павловського винним у приховуванні злочину і призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі з іспитовим строком в один рік. Вирок Павловському ухвалили за угодою сторін. Такі угоди укладають, коли потрібні важливі для слідства свідчення щодо інших фігурантів або обставин злочину. У разі невиконання угоди існує законодавчий процес її скасування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter