Друком вийшла книга спогадів українських в’язнів концтабору Маутгаузен

Дата: 22 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні друком вийшла книга “В’язні з України в концтаборі Маутгаузен: історія та пам’ять”, де зібрали спогади про побут і життя понад 20 тис. українців, яких утримували в стінах табору. 

Про це повідомляє Укрінформ. 

Основний зміст видання становлять інтерв’ю з колишніми в’язнями, записані спеціально для книги, а також під час різних дослідницьких проєктів, зокрема з архіву Меморіального музею концтабору Маутгаузен, Архіву усної історії “Та сторона”, Міжнародного товариства “Меморіал” (Москва). Публікуються також біографії радянських військовополонених, які реконструювали їхні рідні. 

“Це (видання. – Ред.) не лише відновлення гідності, а й певною мірою превенція, застереження проти людиноненависницьких практик, які можуть здійснювати тоталітарні режими. І публікація цієї книги має ту суспільну вагу, що у ХХІ столітті ми не маємо про них забувати. Спокуси суспільств до тоталітарного мислення ми бачимо навіть по сусідству – в країнах, які проявляють потяг до тоталітарних практик і ревізій історії, спрямованих на забуття тоталітарних режимів, причому не тільки комуністичного, а й нацистського”, – наголосив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

На думку автора ідеї видання, надзвичайного і повноважного посла України в Республіці Австрія Олександра Щерби, книга вийшла “людська і дуже правдива”, а тому розрахована на широке коло читачів.

“Якщо спогади людини були озвучені українською, то вони записані українською, якщо російською – то російською, якщо суржиком – то, відповідно, суржиком, тобто так, як воно було. Наступний крок – видати книгу українською мовою”, – зазначив дипломат.

Нагадаємо, що Концентраційний табір Маутгаузен створили в 1938 році. Його в’язнями стали близько 335 тисяч осіб, з яких загинуло щонайменше 122 тисячі, зокрема понад 32 тисячі вихідців із СРСР. Табір визволили американські війська 5 травня 1945 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter