Довічно ув’язнені жінки просять дозволити перегляд вироків

Дата: 07 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Засуджені до довічного позбавлення волі жінки Качанівської колонії звернулися до народних депутатів з проханням ухвалити законопроект, що дозволить переглядати вироки.

Як повідомляє офіційний сайт Харківської правозахисної групи, в’язні 54-ї (Качанівської) колонії, що засуджені до довічного ув’язнення, звертаються до народних депутатів України. Вони просять підтримати законопроект № 2033а про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України. Ці зміни передбачають забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок.

Засуджена на довічне ув’язнення Любов Кушинська просить депутатів звернути увагу на долі тих людей, які безвинно перебувають у стінах в’язниці, та скасувати довічне ув’язнення для жінок за прикладом європейських країн.

Коли людина беззахисна, вона добитися справедливості не може, вона нікому не потрібна“, – говорить жінка.

Інша засуджена, Христина О., говорить, що вдома на засуджених чекають жінки і діти, і що не всі ці жінки справді винні.

В нас сидить 24 жінки, і не всі вони винні дійсно в такій мірі. Хтось захищався – є одна жінка, яку прийшли гвалтувати і вбивати, і вона захищалася… Є ще одна жінка, що захищалася. Але все сформульовано і подано так, як умисне вбивство“, – розповідає Христина.

Вона говорить, що якщо і є серед них ті, що дійсно скоїли злочин, то це 2-3 людини, а не 24, але по одній людині судять усіх.

Засуджені жінки відзначають, що більшість з них просто брала провину на себе. Натомість є і такі, що не визнали свою провину, і вироки потрібно переглядати. Вони говорять, що такий закон потрібен, щоб було куди звернутися про перегляд кримінальних справ та добитися справедливості. 

Нагадаємо, в Україні хочуть замінити довічне позбавлення волі більш м’яким покаранням – відповідний законопроект було внесено до Верховної Ради народними депутатами Віктором Чумаком та Іриною Луценко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter