Довічне ув’язення хочуть замінити м’якшим покаранням

Дата: 20 Березня 2015
A+ A- Підписатися

В Україні хочуть замінити довічне позбавлення волі більш м’яким покаранням.

Як повідомляє Харківська правозахисна група, відповідний законопроект внесено до Верховної Ради народними депутатами Віктором Чумаком та Іриною Луценко.

Автори у мотивувальній частині зазначають, що “для утримання засуджених до довічного позбавлення волі ще й досі не створено належних умов, а на відміну від усіх інших видів покарання, довічне позбавлення волі має характерну тільки йому властивість – постійне збільшення кількості засуджених (в середньому 100 осіб на рік)“.

Як визначають фахівці з міжнародних стандартів поводження з засудженими, рішення про те, чи становить довічно засуджений загрозу для суспільства, завжди суперечливе. Тому важливо розробити справедливу та гуманну процедуру для оцінки готовності довічно ув’язненого до звільнення.

Невідбуту частину покарання у вигляді довічного позбавлення волі пропонують змінити на більш м’яке покарання. Після тривалого перебування за гратами відбувається соціальна дезадаптація особи. А пом’якшення допоможе вирішити проблему ризику помилки комісії з питань умовно-дострокового звільнення і надасть можливість спочатку випробувати поведінку засудженого у напіввідкритих умовах. 

Головне науково-експертне управління, проаналізувавши запропоновані зміни до статей 81, 82 та 87 Кримінального кодексу, зазначило, що “у разі прийняття поданого законопроекту може скластися ситуація, за якої значна частина осіб, засуджених за вчинення особливо тяжких злочинів до довічного позбавлення волі, фактично будуть відбувати те ж саме покарання, що й особи, які вчинили менш суспільно небезпечні діяння, що навряд чи можна визнати справедливим, а отже, і доцільним законодавчим кроком“. 

Але, на думку правозахисників, ці законодавчі зміни допоможуть реформувати пенітенціарну та правоохоронну систему України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter