Довічне в Україні отримав росіянин, який убив військовополоненого та катував цивільних у Лукашівці

Дата: 30 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Суд у порядку спеціального судового розгляду визнав винним у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним убивством, російського військового. Йому призначили довічне позбавлення волі. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото засудженого, що виклали правоохоронці, та світлина Данила Кобліка з його сторінки у вконтактє, яку знайшли OSINT-дослідники спільноти InformNapalm

Імені засудженого не називають, але відомо, що йдеться про командира батальйону 74 окремої гвардійської мотострілецької бригади збройних сил РФ Данила Кобліка. OSINT-дослідники з’ясовували, що він міг брати участь у вторгненні в Україну ще у 2014 році. 

Скриншот сторінки Кобліка у вконтактє

У березні 2022 року Коблік командував окупаційним підрозділом, що брав участь у захопленні селища Лукашівка на Чернігівщині. Під час каральних рейдів росіяни затримали українського військового та трьох цивільних. 

Попри те що український боєць вибув зі строю, припинив брати участь у воєнних діях та мав право на захист як військовополонений, Коблік розстелив його під час допиту. Щодо інших затриманих, то росіянин катував двох дорослих чоловіків та неповнолітнього хлопця, погрожував убити їх, бив, а також імітував страту, стріляючи з автомата над головами. 

У Лукашівці, у захопленні якої брав участь Коблік, російські військові облаштували свій штаб у Вознесенській церкві початку XX століття. Після деокупації там знайшли тіла цивільних. Правоохоронці відкрили щонайменше 16 кримінальних проваджень, пов’язаних з воєнними злочинами в селі. 

Нагадаємо, що торік іншого російського військового заочно відправили до в’язниці за знущання з чоловіка в Лукашівці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter