Доповідачка ПАРЄ розкритикувала Україну за ігнорування колишніх полонених

Дата: 26 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Україна фактично кинула напризволяще військовослужбовців, які побували у полоні сепаратистів на Донбасі. 

Про це в інтерв’ю Deutsche Welle розповіла доповідачка ПАРЄ латвійська депутатка Неллі Кляйнберга.

Кляйнберга зараз в Україні збирає інформацію про звільнених полонених для доповіді, яку ПАРЄ розгляне у червні наступного року.

Депутатка уже зустрілась в Україні з представниками неурядових організацій, ОБСЄ і Червоного Хреста.

“Але найемоційнішою була зустріч з двома хлопцями, які побували у полоні проросійських сепаратистів. Я була вражена, коли дізналася від них, що після того, як їх було звільнено, держава фактично кинула їх напризволяще”, – розповіла вона.

“Один з хлопців за освітою – лікар, проте всі документи, які це підтверджують, залишилися на території, яка перебуває під контролем бойовиків. Отже він не може знайти роботу за спеціальністю. Це лише маленький нюанс, а їх – дуже багато”, – додала вона.

Депутатка наголосила, що колишні полонені потребують психологічної реабілітації, соціальної допомоги та уваги держави. 

“Не менш важливою для них є підтримка та визнання суспільства. Щоправда, Україна вже створила центр сприяння обміну полоненими. Це важливий, але тільки перший крок. Держава зобов’язана допомогти цим людям. А після моїх зустрічей у Києві у мене склалося враження, що вони нікому непотрібні”, – сказала доповідачка.

“Один хлопець сказав мені: краще було б повернутися назад у полон, бо там ти знав, хто твій ворог і з ким треба воювати. А тут він не знає, до кого звертатися по допомогу, бо всі його прохання залишилися без відповіді”, – додала вона.

На зауваження, що в Україні немає оголошеної війни, тому термін “військовополонений” може бути недоречним, Кляйнберга зазначила:

“Міжнародна термінологія у таких ситуаціях використовує поняття як “місцевий конфлікт” чи “сепаратистські заворушення”. Проте є вагомі докази, що люди, які воюють на Донбасі, – саме військові. Тому, гадаю, ми можемо використовувати термін “військовополонені”, – вважає доповідачка.

Кляйнберга наголосила, що хотіла би відвідати ув’язнених в  Росії українців Надію Савченко та Олега Сенцова, але сумнівається, що “російська влада надасть можливість зустрітися з ними, оскільки делегація РФ у ПАРЄ фактично припинила свою співпрацю з асамблеєю”.

Нагадаємо, раніше Центр інформації про права людини повідомляв, що правозахисники прагнуть з’ясувати долю полковника Івана Без’язикова, захопленого у полон бойовиками “ДНР”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter