Доповідь правозахисників про Крим порадили прочитати у ОБСЄ

Дата: 22 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Сполучені Штати закликали всі країни-учасниці ОБСЄ посприяти доступу міжнародних спостережних місій до Криму та наголосили на необхідності Росії повернути Україні контроль над півостровом.

Як пише “Укрінформ“, з відповідною заявою виступив у четвер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні голова Місії США при Організації посол Даніель Байєр.

Він також поінформував, що 19 травня українська сторона поширила доповідь громадських організацій під назвою “Півострів страху: хроніка окупації та порушення прав людини в Криму”. У доповіді йдеться про велику кількість правових проблем та прикладів порушення прав людини на півострові. Представник США порекомендував всім державам-учасницям ОБСЄ ознайомитися з цією доповіддю.

Він також вкотре закликав “Росію негайно припинити окупацію Криму та повернути контроль над Кримом Україні“.

Як і багато разів з початку окупації Криму, ми знову закликаємо всі держави-учасниці (ОБСЄ. – ред.) підтримати та, безумовно, не перешкоджати доступу до Криму інститутів ОБСЄ та місій, у тому числі Верховного комісара у справах національних меншин, Бюро з демократичних інститутів і прав людини, Представника з питань свободи ЗМІ та Спеціальної місії моніторингу в Україні“, – наголосив Байєр.

Нагадаємо, доповідь “Півострів страху: хроніка окупації та порушення прав людини в Криму” було презентовано у Києві 30 квітня. Авторами виступили голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, голова Центру громадянської просвіти “Альменда” Ольга Скрипник, юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова та експерт Регіонального центру з прав людини Сергій Заєць.

Доповідь містить інформацію, зібрану українськими правозахисниками – аналіз порушень міжнародного права у зв’язку з окупацією Криму та Севастополя російськими військами, оцінки цих подій міжнародними органами, документальні дані про порушення прав людини (насильницькі викрадення, тортури, вбивства, політичні переслідування) на тимчасово окупованій території Криму з лютого 2014 року по березень 2015 року.

Також видання презентували у Страсбурзі 22 квітня під час side-event української делегації в ПАРЄ “Анексія Криму: рік потому”. Тетяна Печончик зауважила: “Книжку розмели ще до початку заходу, жодного примірника не залишилося. Представники посольств просять ще“. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter