Донецького журналіста та волонтера Євгена Шибалова звільнили з російського полону

Дата: 03 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Донецького журналіста і волонтера, співзасновника громадської організації “Відповідальні громадяни” Євгена Шибалова звільнили з російського полону.

Про це повідомив його брат Дмитро на своїй сторінці у фейсбуку.

Євген (ліворуч) та Дмитро Шибалови. Джерело: фейсбук-сторінка Дмитра Шибалова

Журналіста обміняли ввечері 31 грудня 2022 року.

“Лисий, худий, кілька нових шрамів на тілі й душі, але головне, що живий і нарешті вдома. Після пів року полону мій брат повернувся додому”, – написав Дмитро Шибалов.

За даними Інституту масової інформації (ІМІ), Євген Шибалов пішов на фронт добровольцем у перший день повномасштабного вторгнення Росії. Воював у складі місцевої тероборони.

Потрапив у російський полон шість місяців тому на бахмутському напрямку.

Євген Шибалов – відомий на Донбасі проукраїнський активіст. Як повідомляв ІМІ, 28 квітня 2014 року чоловіку, тоді власкору “Дзеркала тижня. Україна”, проросійськи налаштовані місцеві жителі розбили голову під час мітингу за єдність України.

У листопаді 2014 року він потрапив під обстріл в одному з районів окупованого Донецька.

5 січня 2015-го бойовики “ДНР” захопили журналіста в полон у Донецьку, разом з ним “на підвал” відправили інших волонтерів “Відповідальних громадян”. Наступного дня його відпустили.

У березні того ж року Шибалов заявив, що залишає журналістику заради волонтерської роботи на Донбасі.

3 лютого 2016 року бойовики “ДНР” видворили з Донецька кількох волонтерів “Відповідальних громадян”. Вони також опечатали офіс, повідомив тоді у фейсбуку один з координаторів організації Енріке Менендес.  

“Весь автопарк, за винятком машини, на якій нам дозволили залишити територію, заарештовано. Ми вислані з території “ДНР” без права повернення на невизначений термін. Звинувачення офіційно висунуті не були, але натяк більш ніж зрозумілий. Нас попросили написати заяви з принизливим для мене як донеччанина формулюванням “видворення”, – написав він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter