Донбас на ментальній карті України присутній частіше, ніж Крим – журналіст

Дата: 30 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Українські журналісти зараз частіше пишуть про Донбас, аніж про Крим, забуваючи, що війна почалася саме з півострова.

Причин цьому декілька: це і незначна у порівнянні з Донбасом кількість переселенців, і відсутність у Криму бойових дій, вважає журналіст проекту “Крым. Реалии” Павло Казарін. Про це він сказав під час Львівського медіафоруму-2016.

На його думку, неготовність журналістів та політиків вивчати ситуацію у цих регіонах та розуміти настрої людей, що там живуть, лише посилює ізоляцію цих територій.

“Якщо мама говорить надягнути шапку, іноді треба надягнути шапку. Якщо неприємні люди кажуть, що нам треба почути Крим та Донбас, то інода нам треба почути Крим та Донбас”, – вважає він.

На думку журналіста, українські ЗМІ часто ігнорують проблеми людей, які живуть у регіонах, приділяючи увагу лише тому, що відбувається у Києві.

За словами першої заступниці міністра інформаційної політики Еміне Джапар, 47,8% українців не вважають, що Крим треба повертати Україні.

“Це показові цифри. Сьогодні багато українців вважають, що у Криму живуть самі сепаратисти”, – наголошує чиновниця, додаючи, що сьогодні необхідно нагадувати, що Крим – це український регіон.

Інформаційний вакуум можна спостерігати і на Донбасі. За даними Віталія Сизова з “Донецького інституту інформації”, після захоплення телевізійної вишки у Донецьку бойовики можуть у добрій якості транслювати свої телеканали для жителів зони проведення АТО. При цьому лише три українські телеканали можуть мовити на захоплену сепаратистами територію: ТРК “Донбасс”, ДТВ та “Громадьське ТБ Донбасу”. Вишка на Карачуні була знищена ще у 2014 році, і її досі не відновили, а вишка у Маріуполі фізично не може покрити цю територію.

За його даними, 88% жителів Донецької області отримують інформацію з телебачення, а 51% – через інтернет.

“Треба зосередитися на роботі в соціальних мережах, особливо російських – “Вконтакте” та “Одноклассники” – і просувати інформацію туди”, – вважає Сизов.

На думку журналістки “Громадського ТБ” Анастасії Станко, українські журналісти повинні мати змогу працювати у зоні проведення АТО. На її думку, нещодавний скандал із сайтом “Миротворець”, який опублікував дані журналістів, які отримували акредитацію в “ДНР”, створив додаткові ризики для працівників ЗМІ, та може позначитися на бажанні закордонних репортерів висвітлювати ситуацію на Донбасі:

“Зараз багато говорять про можливу амністію, яка буде стосуватися лише тих, хто не вчинив важких злочинів. Питання: як ми будемо вирішувати, хто їх вчинив, а хто не вчинив, якщо ніхто не буде збирати ці свідчення?”.

Вона розповідає, що багато тем на Донбасі досі залишаються поза увагою України: наприклад, обстріл прикордонних українських сіл російськими “Градами” рік тому. Попри те, що ці села перебувають на території, підконтрольній українському уряду, Україна не порушила кримінальних справ та не опитала свідків цих обстрілів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter