Додому з російського полону повернулися ще 36 українців

Дата: 23 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Відбувся черговий обмін полоненими між Україною та Росією, додому повернулися 36 українців, серед них один цивільний, інші – військові.

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак у власному телеграм-каналі.

Джерело: телеграм-канал Андрія Єрмака

Серед звільнених військові, які захищали Маріуполь, були на “Азовсталі”, а також нацгвардійці, яких узяли в полон на Запорізький АЕС у перші дні повномасштабного вторгнення, уточнив він.

“Загалом вдалося звільнити 22 нацгвардійців, вісім прикордонників, четверо бійців ВМС, одного хлопця із ЗСУ. У звільненого цивільного, на жаль, була ампутована нога”, – написав Єрмак.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в межах обміну 17 жовтня 2022 року з полону повернули 35 захисниць із ЗСУ, 32 – ВМС, 12 – ТрО, 8 – Нацгвардії, включно з двома з “Азова”, 5 – Державної спецслужби транспорту, 4 ДПСУ та 12 цивільних.

У російському полоні українських військовослужбовиць били, погрожували розстрілом та відрізанням кінцівок, а деяких примушували до отримання громадянства Росії.

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за посиланням https://bit.ly/3FVpc6y або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter