Добу незаконного ув’язнення Верховний Суд оцінив у 142 гривні

Дата: 19 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Верховний Суд визначив моральну компенсацію за дев’ять років незаконного ув’язнення у 450 000 грн. Це 4 400 грн на місяць або 142 грн на добу. Сам потерпілий Денис Вітько просив 10 млн грн. 

Таке рішення Третя судова палата Касаційного цивільного суду Верховного Суду ухвалила 14 серпня 2019 року.

Денис Вітько позивався до Нікопольської місцевої прокуратури та прокуратури Дніпропетровської області через незаконне утримання його під вартою 102 місяці. Через підозру у вбивстві чоловіка його утримували в слідчому ізоляторі м. Дніпра та в ізоляторі тимчасового утримання м. Марганця Дніпропетровської області.

У своїй касаційній заяві серед підстав для відшкодування Денис Вітько наводив фізичний, моральний тиск з боку органів дізнання, неналежні умови утримання в СІЗО та спецвагоні, яким його перевозили для проведення слідчих дій.

Верховний Суд у своєму рішенні зазначив, що ст. 56 Конституції гарантує громадянам право на відшкодування за кошт держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, яку ті завдали своїми незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю.

Стаття 1176 Цивільного кодексу передбачає відшкодування збитків фізичній особі, які їй завдали через незаконне засудження, незаконне притягнення до кримінальної відповідальності, незаконне застосування запобіжного заходу, незаконне затримання, незаконне накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт. Держава відшкодовує збитки “в повному обсязі, незалежно від вини посадових і службових осіб органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду”.

Громадяни можуть домагатися відшкодування після закриття кримінального провадження за відсутністю події кримінального правопорушення, відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення або коли в суді не встановили достатніх доказів винуватості людини і вичерпані всі можливості для їх отримання.

Оцінюючи суму компенсації, суд виходив з розміру не менше однієї мінімальної заробітної плати за кожен місяць перебування під слідством чи в суді, відповідно до ст. 13 Закону “Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду”.

Верховний Суд вважає, що попередні судові інстанції помилково розрахували величину мінімальної заробітної плати. Суддя Нікопольського міськрайонного суду Олена Рунчева визначила розмір у 1 600 грн замість належних, на думку Верховного Суду, 3 723 грн. Таким чином, у цілому суддя присудила загальну суму в 163 200 грн. Судді Дніпровського апеляційного суду Микола Макаров, Ельвіра Демченко та Тетяна Куценко підтримали позицію суду першої інстанції.  

У своєму рішенні Верховний Суд вказує, що розмір відшкодування моральних збитків визначається залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їхньої тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин.

“Має враховуватися стан здоров’я, тяжкість вимушених змін у життєвих і виробничих стосунках, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану. При цьому суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості. Зважаючи на незаконне обвинувачення… тривалість перебування в СІЗО та невідповідність вимогам, встановленим законом для ув’язнених умов утримання в ізоляторах тимчасового утримання, що негативно фізично та морально вплинуло на нього, колегія суддів приходить до висновку про збільшення розміру відшкодування шкоди, який підлягає стягненню на користь позивача до 450 000 грн”, – вирішив Верховний Суд.

Адвокат Євгеній Морозов, який не супроводжував справу потерпілого, обурений рішенням Верховного Суду. Він називає його несправедливим і вважає, що суд мав би присудити вищу компенсацію. 

“Ви уявіть, місячна заробітна плата суддів Верховного Суду Валентини Висоцької, Андрія Грушицького, Ірини Литвиненко, Валентини Серюка та Ірини Фаловської перевищують 450 тисяч гривень – ту суму, яку вони присудили за дев’ять років незаконного ув’язнення людини. Яка ж це справедливість за такий термін незаконного ув’язнення?” – сказав у коментарі Центру прав людини ZMINA адвокат. 

Він звертає увагу, що суди беззаперечно встановили незаконне ув’язнення у слідчих ізоляторах та визнали завдяки висновкам Уповноваженого Верховної Ради з прав людини неналежні умови в слідчих ізоляторах та спецвагоні. 

Євгеній Морозов шкодує, що слідчі, прокурори та судді, які незаконно ув’язнили людину та призвели до фінансових збитків за кошт платників податків, лишаються на сьогодні безкарними.

“Гроші не завжди дають постраждалому відчуття справедливості. Бувають випадки, коли суди вказують, що немає доказів провини людини, і повертають справу, а прокурори все одно продовжують звинувачувати невинну людину. В Україні потрібно вводити щонайменше дисциплінарну відповідальність на таких правоохоронців”, – підсумовує адвокат. 

Раніше ZMINA повідомляла, що американець Крейг Коулі домігся 21 млн доларів компенсації за помилкове довічне засудження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter