Добровільну евакуацію з деокупованого Півдня України фінансуватиме держава — Верещук

Дата: 19 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Добровільна евакуація з деокупованих територій Півдня України вже розпочинається, держава бере на себе всі пов’язані з цим витрати.

Про це заявила віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, пише “Укрінформ”.

Ірина Верещук. Джерело: Офіс президента України

Тобто, йдеться про те, що кожен за бажання може виїхати в більш безпечні регіони, а держава забезпечить їх доставку, проживання, медичне забезпечення і таке інше, пояснила вона.

За словами урядовиці, частина жителів звільненого від росіян Херсона висловила бажання евакуюватися. Зокрема, йдеться про вразливі категорії громадян, яким потрібна стороння допомога.

“Наше завдання — дійти до кожного, запропонувати їм виїхати через Миколаїв або Кривий Ріг у західні області. У нас є на це кошти, є розуміння і найголовніше — досвід… Бо ми вже це робили на Харківщині, Донеччині тощо”, — сказала Верещук.

В деокупованих населених пунктах Миколаївщини також складають списки охочих евакуюватися, повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

У Миколаєві створили транзитний пункт, де люди можуть перебувати упродовж тижня перед виїздом. Звідти їх за бажанням відправляють у більш безпечні регіони України.

Нагадаємо, що Херсон був єдиним обласним центром, який Росія окупувала під час повномасштабного наступу. Місто перебувало в окупації з 2 березня до 11 листопада. Під час відходу росіяни фактично знищили інфраструктуру міста: його жителі залишилися без світла, мобільного зв’язку, інтернету. До того ж територія області замінована, розмінуванню підлягає близько 7 тисяч гектарів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter