До вбивства Шеремета може бути причетна влада України – міжнародна мережа розслідувачів

Дата: 17 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Співзасновник Центру дослідження корупції й організованої злочинності (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) Дрю Салліван вважає, що до вбивства журналіста Павла Шеремета може бути причетна українська влада.

Дрю Салліван

 

Про це він розказав в інтерв’ю “Українській правді”.

Салліван зазначив, що вбивство журналістів – це загальносвітова проблема, адже 90% таких розслідувань не закриті. Він також припустив, що вбивство і Георгія Гонгадзе, і Павла Шеремета, “наймовірніше, політичні”.

“Такі вбивства найскладніше розкрити. Думаю, плівки Мельниченка свідчать про те, що він знав про вбивство Гонгадзе. Що стосується Порошенка – ми не знаємо, вбивство Шеремета замовив він чи хтось з його адміністрації, але думаємо, що до цього причетна українська влада”, – сказав пан Салліван.

Він також зазначив, що “влада свідомо не докопується до правди, не публікує інформацію, яку мала б зробити публічною”.

“Ми досі не почули відповіді, чи Ігор (Устименко, колишній чи теперішній співробітник СБУ, помічений на відео з камер спостереження в ніч перед вбивством Шеремета – ред.) працює в СБУ, чи вже звільнений і чому, чим саме він займався в органах тощо, – сказав він. – Звичайно, українська влада із задоволенням сказала б, що це Росія. І така вірогідність є. Але докази свідчать радше про те, що це зробили всередині країни”.

Він порадив журналістам продовжувати розслідувати самостійно: “Деколи це займає 10 років. І це нормально”.

Салліван бачить, що в Україні “ЗМІ і громадський сектор відкрито залякують”: “Українська правда” втратила журналіста, а “Громадське” і “Слідство.Інфо” відчувають тиск: “Щойно вони атакують уряд, отримують більше проблем”.

“Якби влада почувалася в безпеці, вона не атакувала б медіа і давала б можливість їм розповідати їхні історії. Але дії влади демонструють, що їхні помисли – нечисті”, – заявив він.

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею “Умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб”. Слідство наразі не встановило ані вбивць, ані замовників злочину.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – некомерційний проект, що об’єднує низку регіональних центрів розслідувальної журналістики від Східної Європи до Центральної Азії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter