До 17% поліцейських Харківської області вважають пам’ятки про права шкідливими – дослідження

Дата: 11 Травня 2017
A+ A- Підписатися

До 17% поліцейських Харківської області вважають, що вручення пам’яток про права затриманих, свідків і потерпілих певною мірою заважають роботі поліції і процес інформування може якимось чином зашкодити слідчим діям.

Про це повідомив виконавчий директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома сьогодні під час презентації концепції інформування Національною поліцією громадян про їхні права, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

За його словами, результати експерименту, проведеного фундацією в Харківський області та в Києві під час Євробачення, свідчать про те, що всі люди, які отримали пам’ятку про права, – позитивно до цього ставляться і кажуть, що така пам’ятка їм допомагає керувати ситуацією та бути суб’єктом, а не об’єктом правових відносин.

Водночас, дослідження УФПД показало, до 17% поліцейських у Харківській області, вважають, що пам’ятки про права певною мірою заважають роботі поліції і процес інформування може якимось чином зашкодити слідчим діям.

“Тому, ми як представники громадських організацій готові допомагати поліції ставати більш відкритими та бути готовими спілкуватись з громадянами, повідомляти їм про їхні права та забезпечувати належну підтримку”, – зазначив Сіома.

За його словами, дослідження показали, що люди в Україні сприймають національну поліцію, як той орган, який найголовнішим чином може забезпечувати їх права. Водночас, згідно з дослідженням, лише у маленькому відсотку випадків, поліція забезпечувала право на інформацію в повному обсязі. І така ситуація є несправедливою, оскільки людина розраховує на підтримку працівника поліції, а часто таку підтримку та допомогу не отримує.

“Саме для виправлення такої ситуації та підняття авторитету правоохоронних органів, громадські організації, адвокати, офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, ми всі об’єднались для того, щоби створити ефективний інструмент для інформування. І, власне, це прості пам’ятки, які людині надаються на руки при першому ж контакті з правоохоронцем у відділку, але таким чином людина отримує можливість бути захищеною та захищатись”, – наголосив Сіома.

Він додав, що пам’ятки, які було розроблено, написані простою зрозумілою мовою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter