До Верховного суду США призначили релігійну консерваторку від Трампа

Дата: 27 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Сенат США підтримав призначення до Верховного суду висунутої Дональдом Трампом Емі Баретт, фаворитки релігійних консерваторів, на яких орієнтується передвиборча кампанія чинного президента. 

Про це повідомляє Reuters. 

Верхня палата конгресу проголосувала згідно з партійною лінією: за висловилися 52 республіканці, проти – 48 демократів. Отже, Баретт довічно призначили на посаду судді Верховного суду, де наразі сформувалася консервативна більшість: шість консерваторів проти трьох лібералів.

Підтримана республіканцями за вісім днів до виборів консерваторка вже склала присягу.

“Присяга, яку я врочисто склала сьогодні ввечері, означає, що я виконуватиму свою роботу без страху та прихильності до когось, незалежно від власних уподобань”, – сказала Баретт на галявині Білого дому.

Нагадаємо, що Трамп оголосив про номінацію Баретт на посаду судді Верховного суду наприкінці вересня. Вона мала замінити суддю Рут Гінзбург, яка належала до ліберального крила ВС.  

Баррет працювала судовим клерком у судді Верховного суду Антоніна Скаліа, який помер у 2016 році. Вона є поборницею текстуалістського підходу Скаліа до Конституції США, згідно з яким основний закон має трактуватися суто за оригінальним текстом, без урахування поточного контексту.  

Із 2017 року за призначенням Трампа Барретт працювала в Апеляційному суді Іллінойсу. Уже тоді чимало демократів висловлювали стурбованість її релігійними та політичними поглядами, пише “Радіо свобода”: 

“Зокрема, вони побоюються, що Баррет може намагатися скасувати наслідки історичної справи 1973 року, коли Верховний суд підтвердив право жінок на аборт. Баррет зі свого боку запевняла сенаторів, що її віра не впливатиме на її суддівські рішення”.  

Ще до призначення Баррет демократи, зокрема головний опонент Трампа Джо Байден, стверджували, що нового суддю має висунути новообраний президент після виборів у листопаді. Вони апелювали до того, що в лютому 2016 року сенат відмовився розглядати номінанта до Верховного суду від тодішнього президента Барака Обами, пославшись на те, що вже за кілька місяців мають відбутися президентські вибори. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter