До вбивства письменника Вакуленка причетний луганчанин, чия сестра пережила окупацію Ірпеня – журналісти

Дата: 23 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Наказ застрелити дитячого письменника Володимира Вакуленка віддав бойовик “ЛНР” Владислав Нескородьєв (позивний “Лев”), сестра якого пережила окупацію Ірпеня навесні 2022 року.

Про це йдеться в розслідуванні “Слідства.Інфо”.

Фото “Слідство.Інфо”: Владислав Нескородьєв

Як нагадують журналісти, 14 листопада українські слідчі оголосили про підозру у причетності до вбивства Володимира Вакуленка двом бойовикам з “ЛНР” – Владиславу Нескородьєву та Сергію Удоденку (“Удод”). Перший є командиром однієї з рот “ЛНР”, а другий – кулеметником.

За матеріалами прокуратури відомо, що навесні 2022-го росіяни разом з Нескородьєвим не раз приходили до дому письменника. Врешті-решт окупанти викрали Вакуленка разом із сином, який має інвалідність. Попри знущання, поет відмовився співпрацювати з ворогом. Його тоді відпустили, але через два дні загарбники знову приїхали до нього на білій автівці з літерою “Z”.

Колаборант Нескородьєв наказав солдатам силоміць витягнути з власної домівки Володимира. Російські військові забрали і його наплічник з українськими шевронами та нашивками військових частин ЗСУ. Через декілька днів після викрадення Володимира місцеві знайшли його наплічник неподалік від Капитолівки”, – йдеться в статті

Згідно з підозрою, Нескородьєв наказав Удоденку застрелити Вакуленка. Той вбив поета трьома пострілами, зламавши перед цим пальці на руках.

Журналісти “Слідства.Інфо” відшукали в російській соцмережі “Однокласники” сторінку Нескородьєва. Як зʼясувалося, йому 33 роки, він одружений й має доньку 7 років. Журналісти зателефонували бойовику на український номер, але він виявився недійсним. 

Також журналістам “Слідства.Інфо” вдалося знайти рідну сестру Нескородьєва Сюзанну, яка у 2014 році виїхала з окупованого Луганська до Ірпеня. Від журналістів жінка вперше почула, що Владислава підозрюють у воєнних злочинах.

Брат залишився, і я навіть не знаю, де він, що з ним… Я була в шоці взагалі, коли почула від бабусі, що у них там почалося, в Луганську. Для мене це був шок, я не вірила“, – каже сестра.

За словами Сюзанни, вона разом з дітьми пережила російську окупацію Ірпеня, ховаючись у підвалі. Їй пощастило, що її будинок вцілів, лише побивало вікна. 

Сестра не підтримує зв’язок з братом через сварку: “Ми з ним не спілкуємося років 7… Ми завжди спілкувалися не дуже. Востаннє бачилися ще у 2014 році, коли ми були в Луганську“.

Сюзанна не знала, що Владислав перейшов на ворожий бік. Вона лише пам’ятає, що він працював на будівництві й допомагав дядьку. Жінка стверджує, що ненавидить російських військових і сама ніколи б не перейшла на бік ворога. 

Журналістам також вдалося поспілкуватися з тіткою Нескородьєва Наталією Ковальовою. Жінка, яка досі мешкає в окупованому Луганську, усім задоволена. В “Однокласниках” вона відкрито підтримує Путіна й російську армію. Вона переконана у тому, що росіяни “захищають” українців, а в ЗСУ “воюють американці”.

Наталя запевнила журналістів, що не вірить підозрам правоохоронців:

Владислав ніколи не зміг би вбити ніякого мирного жителя — це я знаю точно. Я його з дитинства виховувала, він не така людина. Так що те, що публікує українська прокуратура, – це їхні проблеми. Я не вірю й ніколи не повірю“.

Прокуратура підозрює Нескородьєва та Удоденка у вбивстві ще трьох мешканців Ізюма: Івана Шабельника, учасника АТО Юрія Кавуна та Леоніда Тарана. Місцеперебування Нескородьєва невідоме. Бойовику загрожує від 8 до 12 років  увʼязнення за статтею 438 КК України.

Нагадаємо, 49-річний Володимир Вакуленко – родом із села Капитолівка поблизу Ізюма. Писав у жанрах поезії та прози, займався перекладами. Входив до ізюмського літоб’єднання “Крем’янець”. Свого часу був головним редактором газети “Криниця” для дітей і підлітків та журналу перекладів DzeRkaLo.

Також займався волонтерством, про що розповідав на власній сторінці у фейсбуку.

За словами рідних, росіяни викрали поета в селі Капитолівка в березні 2022-го. Спочатку рідні та знайомі думали, що його забрали разом із сином, який має інвалідність і потребує постійної допомоги. Проте згодом стало відомо, що син перебуває в батьків Володимира.

Мати письменника дізналася, де живуть викрадачі, й ходила до росіян із проханням відпустити сина. Пізніше до неї надходила інформація, що його нібито вивезли з України.

9 квітня ексдружина письменника отримала підтвердження, що Вакуленка викрали за доносом або російські військові, або представники окупаційної влади.

Після деокупації Ізюма в місті виявили масове поховання. Станом на початок вересня в ньому знайшли понад 400 вбитих українців. Поховання проводила місцева ритуальна служба, вона ж вела журнал з даними про небіжчиків. 28 листопада в Ізюмі в одному з поховань знайшли та ідентифікували тіло Володимира. Пізніше експертиза виявила, що письменник був убитий двома пострілами з пістолета Макарова. 

Володимир Вакуленко до останнього документував події війни. У видавництві “Віват” 2023 року вийшла книга “Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші” його авторства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter