До президента направили вже другу петицію про ратифікацію Стамбульської конвенції

Дата: 25 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На сайті президента України опублікована вже друга петиція щодо ратифікації Стамбульської конвенції. Адже після того, як перша петиція набрала понад 25 тисяч голосів, пройшло 1,5 роки, але законопроєкт про ратифікацію досі не внесений на розгляд Верховної Ради.

Ініціатором петиції стала громадська ініціатива “Марш жінок”, збір підписів підтримала коаліція “За Стамбульську конвенцію”, куди, входять понад 30 громадських організацій, зокрема, Центр прав людини ZMINA.

“Пройшло вже півтора року з моменту, коли петиція про внесення законопроєкту про ратифікацію набрала 25 тисяч голосів. Пан президент відповів на наш заклик тим, що запропонував Міністерству закордонних справ України та Міністерству соціальної політики України оперативно опрацювати наше питання. Законопроєкт про ратифікацію було розроблено, але він так і не опинився у Верховній Раді. Нам обіцяли, що це відбудеться восени 2020, але ми й досі чекаємо”, – заявляють автори петиції.

Вони наголошують, що кожна третя жінка в Україні стикалася з домашнім насильством, але і досі немає дієвих інструментів захисту. Тож єдиний спосіб змусити владу почути голоси тих, хто потерпає від домашнього насильства, та отримати відповідь – знову зібрати підписи під петицією.

25 листопада стартує щорічна міжнародна акція “16 днів проти насильства”, тож автори петиції наголошують не необхідності тих заходів та процедур, які держава буде зобов’язана робити після ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Скорочено – Стамбульська конвенція).

Зокрема, йдеться про те, що Стамбульська конвенція – це:

  • система реальної допомоги постраждалим від насильства, а не порожні обіцянки та заяви;
  • система покарань кривдників ефективними санкціями;
  • реальний моніторинг ситуації зі зверненнями щодо домашнього насильства та реальні цифри;
  • запобігання насильству та зміна суспільного ставлення до постраждалих від домашнього насильства;
  • підзвітність України міжнародним структурам.

“Ми навіть і подумати не могли, що питання ратифікації Стамбульської конвенції може стати настільки політизованим і що проти буде виступати Всеукраїнська рада церков. Але ми маємо ще раз нагадати, що насильство щодо жінок – це не питання релігії чи віри, це про життя та здоров’я нашого суспільства. Зупинити насильство реально вже зараз, ми маємо об’єднатися навколо цієї мети!”, – говорить голова оргкомітету “Марш жінок” Олена Шевченко, поясняючи, чому рух подав наступну петицію на сайт президента.

“Голос українського громадянського суспільства в підтримку ратифікації Стамбульської конвенції проти насильства є дуже важливим і має бути почутим”, – додає урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

Читайте також: Захист від домашнього насильства: що потрібно знати про Стамбульську конвенцію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter