Проєкт Плану післявоєнного відновлення України виклали у вільний доступ для громадського обговорення

Дата: 05 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Проєкт Плану післявоєнного відновлення, розробленого Національною радою з відновлення України від наслідків війни, фіналізований і перебуває на громадському обговоренні.

Текст розділів документа доступний для коментування на сайті Кабміну. 

Фото: Мстислав Чернов

Пропозиції та зауваження до нього можна подавати до 1 вересня 2022 року на електронну адресу: Uarecoveryplan@gmail.com. У темі листа треба вказати назву робочої групи та автора коментаря.

“Принципово важливо, що документ містить розділ щодо прав людини. Очевидно, ця сфера потребує значної уваги якраз у зв’язку із тим, що зазнала значних порушень через збройну агресію проти України. Крім того, що в Плані є розділ “Права людини”, окремі питання, пов’язані із захистом прав переселенців і поверненням їх до попереднього місця проживання, перехідного правосуддя містяться в інших розділах документа”, — наголосила директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Вона зауважила, що більшість складу робочої групи “Права людини” є представниками правозахисної спільноти.

Зокрема, серед проблем, які необхідно розв’язати за напрямом “Права людини”, названо необхідність розробити визначення, кого вважати постраждалими від збройного конфлікту, який наразі триває. Попри те, що війна РФ з Україною триває понад 8 років, у національному законодавстві досі немає визначення цього поняття. Його введення є принципово важливим для запровадження інструментів захисту та відновлення прав постраждалих від війни, напрацювання відповідних механізмів справедливої компенсації шкоди, спричиненої збройним конфліктом, зокрема, й окупацією частини території України, вважають правозахисники.

Також треба чітко визначити категорії та механізми захисту чи відновлення прав постраждалих внаслідок збройної агресії РФ проти України — це є складовою перехідного правосуддя.

Водночас є нагальна потреба запровадити систему оцінки потреб вимушено переміщених осіб за новим місцем проживання в громадах, що приймають, а також тих, хто повертається на покинуті місця проживання. До 24 лютого в Єдиній інформаційній базі ВПО обліковувалося 1 млн 470 тис. 72 представників цієї категорії. Станом на 20 червня 2022 року їхня кількість сягнула 4 млн 253 тис. 379 осіб. За оцінками Міжнародної організації з міграції, кількість осіб, які зазнали внутрішнього переміщення в Україні, складає понад 6,2 мільйона. 

Необхідне посилення захисту і так вразливих груп населення: через відсутність механізмів оскарження випадків порушень їхніх прав, зокрема, дискримінації, поглиблюється нерівність та виключається можливість відновлення прав для деяких груп (насамперед це стосується ромів, осіб з інвалідністю та інших).

Украй важливим є забезпечення постійного і сталого доступу людей до правдивої та вичерпної інформації про події, плани евакуації тощо. Через військову агресію Росії виникла загроза використання відкритих даних та інформації як інструменту для підриву системи безпеки та захисту територіальної цілісності України, тому доступ до неї був суттєво обмежений і для громадян України, наголосили правозахисники.

Також у проєкті Плану відновлення України йдеться про забезпечення необхідної та ургентної інформації щодо небезпеки, евакуації тощо поширювалась не завжди у спосіб, що враховував потреби та особливості людей з інвалідністю, похилого віку тощо.

Нагадаємо, що Національну раду з відновлення України від наслідків війни та відповідні Положення про цю раду та її посадовий склад затвердив своїм указом 21 квітня президент Володимир Зеленський.

Раніше стало відомо, що учасники Коаліції громадських організацій, члени якої опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок збройної агресії Росії проти України, закликали президента внести зміни до Положення про Нацраду з відновлення України від наслідків війни. Зокрема, утворити відповідну робочу групу з питань прав людини та включити до її посадового складу Голову комітету Верховної Ради України з питань прав людини та Постійного представника президента України в АРК.

Крім того, коаліція висловила готовність долучатися до відповідних робочих груп Нацради задля спільної роботи по подоланню її негативних наслідків та допомоги постраждалим.

До складу коаліції входять Центр прав людини ZMINA, Громадський холдинг “Група впливу”, ГО “Крим SOS”, БО БФ “Стабілізейшен Супорт Сервісез”, БО “БФ “Право на захист”, БО “БФ Восток SOS”, ГО “Донбас СОС”, Кримська правозахисна група та інші. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter