До коаліції з документування воєнних злочинів Росії приєдналася фундація DEJURE

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Фундація DEJURE приєдналася до коаліції з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, яка запрацювала із середини березня 2022 року. 

Про це йдеться на сайті організації.

Фото для колажу: ukr.net

“Із 2014 року чимало громадських та правозахисних організацій боролися за збереження державності України та проти проявів гібридної війни. Це і протидія впливу на судову та правоохоронну систему в Україні, антиукраїнській пропаганді в інфопросторі, нападам та вбивствам громадських активістів. Зараз разом із провідними організаціями України ми відкриваємо новий фронт боротьби, який забезпечить покарання військово-політичного керівництва ворога за злочини проти українців на міжнародному рівні”, – підкреслила виконавча директорка Фундації DEJURE Марина Хромих

Також до коаліції входять 16 провідних українських правозахисних організацій, зокрема Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Ukrainian Legal Advisory Group, Регіональний центр прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Інститут миру та порозуміння, Центр громадянської просвіти “Альменда”, “Крим SOS”, Кримська правозахисна група, “Восток SOS”, Центр “Соціальна дія”, Адвокатська дорадча група, Харківський інститут соціальних досліджень, Truth Hounds, Освітній дім прав людини Чернігів.  

Основна робота коаліції складається з декількох напрямів:

  • документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних під час російської збройної агресії проти України;
  • інформування громадськості в Україні й за кордоном про найтяжчі злочини під час російської агресії в Україні;
  • навчання журналістів та волонтерів щодо роботи зі свідками воєнних злочинів та з документування;
  • захист жертв російсько-української війни за допомогою використання національних та міжнародних механізмів правосуддя;
  • забезпечення ефективної скоординованої співпраці національних та міжнародних неурядових організацій щодо процесів правосуддя;
  • сприяння забезпеченню невідворотності покарання за найтяжчі злочини та створенню спеціальних механізмів притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Правозахисники навчають волонтерів та журналістів документування свідчень очевидців. Вони закликали свідків злочинів повідомляти про це на пошту warcrimesos.ua@gmail.com.

Нагадаємо, що українські громадські та урядові організації зафіксували вже всі типи воєнних злочинів з боку Росії. Їхні приклади ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter