До кінця століття може зникнути 1,5 тисячі мов світу – дослідження

Дата: 28 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

До кінця цього століття 1,5 тисячі із 7 тисяч загальновизнаних мов світу, можливо, зникнуть під впливом широкого спектра певних факторів.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в австралійському журналі Nature Ecology and Evolution.

Джерело: pixabay.com

Дослідники виявили, що через зростання в усьому світі ступеня з’єднаності міст із віддаленішими районами за допомогою доріг, мови корінних народів можуть не витримати натиску поширеніших мов, таких як англійська.

Також свою роль відіграє незадовільний стан двомовної освіти. Експерти виявили, що домінантні мови придушують ті, якими спілкуються представники менших груп.

Такий висновок дослідники зробили, зокрема, зважаючи на незадовільну ситуацію в Австралії, яка має один з найвищих у світі показників втрати мов. До європейської колонізації на континенті існувало понад 250 мов корінних націй, наразі їх лишилося 40. Дітей узагалі навчають лише десяти.

На думку професорки Університету Квінсленду Фелісіті Мікінс, цей процес триває через колонізацію та глобалізацію.

“Звісно, ми не хочемо забувати, що окремі мовні спільноти мають свою історію та досвід, і в багатьох місцях, зокрема в Австралії, мови були заглушені внаслідок жорстокої колоніальної політики, розроблених для придушення мов”, – сказала вона.

Вона нагадала, що в Австралії людей карали за розмову їхньою мовою, цей досвід був дійсно травмувальним і мав тривалі наслідки для здатності спільнот передавати свої мови.

Дослідження зроблено в період підготування до Десятиліття мови корінних народів Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, ЮНЕСКО, яке відзначатиметься 2022 року. Висновки експертів стали “життєво важливим нагадуванням” про необхідність додаткових заходів для збереження мов у зоні ризику.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що після чотирьох років звернень компанія “Apple” у травні 2021 року додала підтримку кримськотатарської мови для застосунків в App Store.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter