До Чехії запросили прокремлівську організацію з Криму: українське посольство виступило з протестом

Дата: 31 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Посольство України в Чехії висловило рішучий протест через запрошення президентом країни Мілошем Земаном на урочисте прийняття в Празькому граді представників прокремлівської кримськотатарської організації “Кирим бірлігі”.

Про це йдеться у відповідній заяві установи. 

Празький град

Члени організації, лояльної до російської влади, приїхали на урочистості з нагоди 101-ї річниці утворення Чехословаччини 28 жовтня. 

“Президент Чехії Мілош Земан – європейський політик, який визнав Республіку Крим частиною Російської Федерації. Чеська Республіка – дружня нашій країні держава. “Къырым бирлиги” дуже цінує, що наша діяльність була помічена на міжнародному рівні. Ми дякуємо за щорічні запрошення на День народження Чеської Республіки”, – написали представники “Къырым бирлиги” у фейсбуці. 

Празднование 101-ой годовщины со Дня образования ЧехословакииПрезидент Чехии Милош Земан — европейский политик,…

Gepostet von Къырым Бирлиги am Mittwoch, 30. Oktober 2019

Відомо, що після анексії півострова організація активно підтримує російську владу та критикує Меджліс кримськотатарського народу, який незаконно заборонили на території Криму. Чеське видання Denik N зазначає, що члени організації відіграють важливу роль у російській пропаганді, адже нібито показують лояльність кримськотатарського народу до окупаційної влади. 

В українському посольстві наголосили, що розглядають приїзд делегації з окупованого півострова як чергову провокацію, метою якої є легітимізувати анексію Криму та зашкодити відносинам України з Чехією.

“Загравання з окупантами виглядають особливо цинічними в той час, коли в окупованому Криму продовжує залишатися забороненим справжній представницький орган кримських татар – Меджліс кримськотатарського народу, а сотні кримських татар піддаються з боку окупаційної влади переслідуванням, репресіям, арештам, катуванням та фізичному знищенню”, – зазначили дипломати у своїй заяві. 

Водночас речник президента Земана, відомого своїми проросійськими поглядами, не став заперечувати твердження про те, що очільник країни визнав Крим частиною Росії.

“Люди мають різні думки. Я пережив 1980-ті, коли нас змушували мати одну думку. Я не хочу цього часу назад”, – сказав він.

Зі свого боку міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек виступив проти запрошення прокремлівських активістів.

“Особисто я, наприклад, не запрошував би таких осіб на офіційний захід, який організовує міністерство закордонних справ”, – сказав він та додав, що в питанні запрошень на приймання в президентському палаці зазвичай консультації з МЗС ніхто не веде.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter