Для збереження санкцій ЄС щодо посадовців Януковича Україні потрібні відповідні судові рішення – Кулеба

Дата: 25 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Для збереження санкцій Європейського Союзу щодо чиновників часів Віктора Януковича необхідно мати судові рішення щодо таких осіб.

Про це під час брифінгу сказав голова МЗС Микола Кулеба

Микола Кулеба. Фото: МЗС

Заяву щодо санкцій Кулеба зробив на тлі повідомлень європейських та українських журналістів про те, що зі списку санкцій ЄС хочуть виключити міністра доходів і зборів України часів Януковича Олександра Клименка. Остаточне рішення ще не ухвалене, а тому у відповідному переліку наразі знаходяться 7 осіб з 18, у тому числі сам Віктор Янукович.

У червні цього року ЄС уперше зняв старі санкції з президента-втікача та його сина Олександра. Зробили це, адже Рада ЄС не змогла довести суду загальної юрисдикції Євросоюзу, що в кримінальних процесах проти них в Україні дотримане право на ефективний судовий захист.

“Ми будемо працювати разом із правоохоронцями для того, щоби зберігати санкції для цих осіб, але ще раз наголошу, що ключове — це судові рішення. Якщо не буде судових рішень, то зрештою санкції будуть зніматися”, – сказав Кулеба. 

На почату поточного тижня, за словами очільника МЗС, відбулася нарада під головуванням генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової, під час якої “всі правоохоронці плюс МЗС та віцепрем’єр із європейської та євроатлантичної інтеграції пройшлися по всіх справах, по всіх списках, побачили, де є більше перспектив, де є менше”.

“Зараз коліщата державного механізму в цьому питанні крутитимуться швидше”, — додав посадовець.

Нагадаємо, у червні відкрилась Експертна мережа Кримської платформи для членства міжнародних експертів та організацій. Мережа надаватиме рекомендації демократичним країнам, зокрема, як зробити санкції ефективнішими, щоб домогтися повернення Росії в межі міжнародного права та деокупувати Крим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter