Для українців створили чат-бот, який допомагатиме отримати “Доступні ліки”

Дата: 21 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Сьогодні в Києві презентували чат-бот “Спитай Гриця” для пацієнтів, які отримують препарати за програмою “Доступні ліки”. 

Під час презентації в Українському кризовому медіа-центрі голова ГО “Ліки Контроль” Наталія Гуран розповіла про ініціативу та пояснила її актуальність для України.

Скріншот чат-бота “Спитай Гриця”

Вона повідомила, що, за даними звіту ВООЗ “Оцінка програми “Доступні ліки” в Україні”, препарати, що входять до цієї програми, становлять значний відсоток споживання лікарських засобів. Зокрема, за обсягами реалізації  в Україні на препарати, що входять до програми “Доступні ліки”, припадає 41% загального споживання протигіпертонічних препаратів, 29% споживання засобів, які використовуються при обструктивних захворюваннях дихальних шляхів, і 48% споживання засобів для лікування цукрового діабету. 

Саме для цих груп ГО “Ліки Контроль” і створила сервіс, побудований на основі відкритих даних  Telegram та Viber, чат-бот “Спитай Гриця” – як отримувати “Доступні ліки”.

Чат-бот розповість, де отримати ліки кожному пацієнту та які препарати доступні за програмою “Доступні ліки”.

Зокрема, чат-бот прокладе маршрут до аптеки, в якій можна отримати ліки, для кожного пацієнта у селі, містечку чи мегаполісі, нагадає про отримання наступного рецепта та допоможе організувати домашню аптечку.

“Щороку перелік препаратів в програмі реімбурсації збільшується. І збільшується кількість пацієнтів, які отримують право безоплатно або з доплатою отримати необхідні ліки. Це дозволяє зміцнювати фінансову захищеність українців і своєчасно отримувати ліки для ефективного лікування. Нині у програмі 354 препарати, які можна отримати за е-рецептом лікаря. До сьогодні пацієнти могли користуватися дашбордами на сайті Національної служби здоров’я з мапами розміщення аптек з “Доступними ліками”. НСЗУ вітає створення чат-бота, який розширить можливості швидко знаходити аптеку з необхідними доступними ліками”, – зазначила під час презентації заступниця голови Національної служби здоров’я України Тетяна Бойко.

Проєкт зі створення чат-бота реалізується ГО “Ліки Контроль” у рамках проєкту “Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні”, що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу та інформаційної підтримки Міністерства цифрової трансформації, Міністерства охорони здоров’я України, Національної служби здоров’я України. 

Тож присутні на презентації представники НСЗУ та міністерств наголосили на важливості участі організацій громадянського суспільства у супроводі і підтримці реформ, зокрема в галузі охорони здоров’я.

“Сьогодні громадські організації все частіше демонструють, що вони є надійними партнерами для держави, яким можна довіряти та делегувати відповідальні завдання, або ж навіть виконання певних політик. Інформування населення та роз’яснення про доступність лікарських препаратів – це та сфера, яка потребує додаткових зусиль від держави, на які часто може не вистачати ресурсів, фінансових чи кадрових. Часто саме в таких випадках громадський сектор підставляє плече та сприяє підвищенню ефективності роботи держави”, – зазначила Тетяна Нечипоренко, керівниця проєкту “Європейський Союз для сталості громадянського суспільства України”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter